Big Band RTV Slovenija se predstavi

Elvis Stanić

pred koncertom z našim orkestrom

Elvis-Stanic-770x439_c
Elvis Stanić
foto: osebni arhiv izvajalca

V soboto, 13. novembra, bo Big Banda RTV Slovenija na koncertu v Siti teatru v Ljubljani gostil hrvaškega kitarista in harmonikarja Elvisa Stanića z zasedbo. Pod aranžmaje se tokrat podpisuje Aleš Avbelj, ki bo tudi vodil orkester.

Elvis Stanić velja za enega najboljših hrvaških džezovskih kitaristov in harmonikarjev. Rodil se je na Reki, kjer je tudi začel glasbeno šolanje. Najprej klasično, pozneje pa se je posvečal tudi drugim glasbenim zvrstem. V 70. in 80. letih je bil eden najbolj iskanih kitaristov v popularnih vodah, kot studijski ali koncertni glasbenik je sodeloval z večino hrvaških estradnikov v tistem času. Leta 1994 je prejel štipendijo za šolanje na Univerzi Berklee v Bostonu, kjer je nato študiral kompozicijo in kitaro. V slabih treh letih, ki jih je preživel v Ameriki, je ne le nadgradil svoje znanje, temveč tudi pridobil dragocene izkušnje. Po vrnitvi iz Amerike je sestavil svojo zasedbo Elvis Stanić Group, ki deluje še danes, seveda v drugačnih sestavih. Gre za fusion zasedbo, ki spaja mediteranske vplive z latino ritmi in sodobnimi džezovskimi vplivi ter zelo uspešno povezuje tradicijo z modernimi pristopi.

Elvis Stanić je s svojo zasedbo Elvis Stanić Group ali kot solist nastopal na številnih svetovnih odrih in džezovskih festivalih, med drugim je dvakrat nastopil na enem največjih džezovskih festivalov v Montreuxu. Sodeloval je s številnimi velikimi glasbenimi imeni. V svoji vitrini pa ima tudi številne nagrade in priznanja, leta 2008 je prejel tudi državno odlikovanje za prispevek in zasluge v kulturnem udejstvovanju. Poleg tega, da je izjemen instrumentalist in skladatelj, je tudi član društva hrvaških skladateljev, eden od utemeljiteljev projekta Jazz Ex-Tempore ter umetniški vodja Jazz festivala Liburnia.

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih