Na severozahodu Bosne in Hercegovine je migrantska kriza še naprej zaostrena. Prostora v sprejemnih centrih ni, novih lokacij, o katerih bi se strinjali, ni, v Republiki srbski pa vztrajajo, da migrantov na svojem ozemlju ne bodo imeli. V okolici Bihaća in Velika Kladuša je tako vsaj kakih 1500 migrantov, ki živjo na prostem.

Migranti že več zim preživljajo na prostem

Na severozahodu Bosne in Hercegovine je migrantska kriza še naprej zaostrena. V okolici Bihaća in Velike Kladuše je tako vsaj 1500 migrantov, ki živijo na prostem, saj prostora v sprejemnih centrih ni, tudi ni novih lokacij, v Republiki srbski pa vztrajajo, da migrantov na svojem ozemlju ne bodo imeli. Že tri leta tamkajšnje stanje spremlja dopisnik RTV Slovenija z Balkana Boštjan Anžin.

"Pretresljivo je prav vse, kar človek tam vidi ... Gledati to zmrzovanje ljudi, brez elektrike, tekoče vode za umivanje, obenem pa nemoč organizacij, ki želijo pomagati ... Grozljivo se je tudi pogovarjati s prebivalci Bihaća, ki so sicer solidarni, kolikor so lahko, ampak zdaj to traja že leta in so obupani."

Foto: Boštjan Anžin, RTV Slovenija

Boštjan Anžin