Ob dvorcu Ravne v bližini Pivke se sproščeno pase 50 žrebičkov – lipicancev. Kaj tam počnejo, zakaj so tam in kdo se z njimi ukvarja, pa boste lahko izvedeli v prispevku Sabrine Mulec.

Ob dvorcu Ravne v bližini Pivke se sproščeno pase 50 žrebičkov – lipicancev.

Verjetno le malokdo ve, da so se lipicanci nekdaj pasli tudi v okolici Postojne in Pivke.

»Kobilarna je imela pred drugo svetovno vojno številna posestva izven lokacije v Lipici. Teh posestev je bilo za okrog 1.500 hektarov. Najpomembnejše je bilo na Prestranku, zelo pomembni pa sta bili tudi posestvi Bilje in Poček, kjer so konje pasli preko sezone. Še dandanes najdemo tam ostanke hlevov,« pojasnjuje pomočnik direktorja in strokovni vodja kobilarne Lipica Janez Rus

Danes je posestvo po površini okrog 7 krat manjše. Poleg Lipice, kjer je konjem namenjenih okrog 150 hektarov travnikov in še nekaj površin, ki so v kombinirani rabi, pa lahko najmlajše lipicance, od leta 2004 naprej, občudujemo poleg nekdanjega dvorca na posestvu Ravne v bližini Pivke. Direktor holdinga Kobilarna Lipica Matej Oset pravi, da tam žrebičke naučijo veščin, ki jim kasneje, ko jih vrnejo v Lipico, še kako prav pridejo.

»Z žrebci se na Ravnah ukvarja pet konjarjev. Na razpolago imajo dovolj prostora in opreme, pred kratkim pa so tam uredili še pokrit nadstrešek, kjer lahko konji bivajo tudi, če so vremenski pogoji malce slabši, pravi Oset.

Ravne so za kobilarno izjemno pomene, saj nudijo pogoje, v katerih se žrebički lahko zelo dobro razvijajo. Preden jih vrnejo v Lipico, kjer začnejo z njimi resno delati, se na Ravnah sproščeno pasejo.

»Odnos in stik s konjarji je izrednega pomena,« pravi Rus in dodaja: »Konjarji jih tam naučijo na čiščenje in sprejemanje osnovne opreme ter na zootehniške postopke. Na primer na veterinarski pregled, podkovanje in podobno.«

Vodja konjarjev Matjaž Tomšič pravi, da se delo njegovih sodelavcev na Ravnah, kjer skrbijo za 50 žrebcev, ne razlikuje od dela njihovih kolegov v Lipici. Za mlade lipicance skrbijo 24 ur dnevno.

Na vprašanje, kaj žrebički tam počnejo, pa Tomšič odgovarja: »Na Ravnah je mladina. Mladina je živahnejša in tam uživa mladost svojega življenja.«

Sabrina Mulec