Za Severno Makedonijo je po številu novookuženih najtežji teden od začetka epidemije

Zadnje dni smo iz Severne Makedonije prejemali informacije o vnovičnem povečevanju števila novo obolelih za Covidom-19. Samo danes je bilo zabeleženih 127 novih primerov. V tej južni balkanski državi so zaskrbljeni predvsem zato, ker se je število okuženih začelo višati po sprostitvi ukrepov. Skupaj je zabeleženih 3152 okuženih in 156 mrtvih. Po besedah ministra za zdravje je glavni razlog nespoštovanje ukrepov. Kot poroča naš dopisnik Boštjan Anžin, je bila največja napaka storjena ob zaključku ramazana, ko so omogočili praznovanja in pogostitve ter maše v mošejah:

“To je bil na nek način tudi malo politični pritisk, ker so albanske stranke zagrozile, da ne bodo glasovale na volitvah, ki jih sicer v S. Makedoniji še čakajo. Takrat so se potem odločili, da bodo to policijsko uro za nekaj ur sprostili. In zdaj, ko gledajo statistiko, ugotavljajo, da so se vsi ti novi primeri okužb zgodili ravno takrat. Dobra stvar je, da so omejeni na nekatera mesta oz. da so celo omejeni na nekatere družine. Okrog 80 % vseh teh primerov je zabeleženih znotraj dvajsetih družin.”

Odločitve o sprostitvi ukrepov ne glede na število novo okuženih sicer še vedno veljajo. Precej nejasna ostaja možnost prehajanja mej, kar zanima zlasti vse, ki se odpravljajo na dopust v Grčijo. Meje so trenutno odprte med Srbijo in Bolgarijo, možen je tudi dostop čez Kosovo in Albanijo, poroča  Boštjan Anžin:

“Je pa tudi res, da Grki računajo, da bodo med 15. junijem in 1. julijem prihajali gosti predvsem z letali. Kar pomeni, da ta ovira zaenkrat ne bo tako zelo strašna. Če pa odprtja teh mej s S. Makedonijo do 1. julija ne bo, se pravi do časa, ko naj bi Grčija razširila seznam držav, katerih državljani lahko vstopijo v Grčijo, bi bila to lahko zadrega za številne iz celotne regije, ki si ne morejo privoščiti letalskih kart in ki v Grčijo običajno dostopajo z avtomobilom.”

V sosednjih državah je stanje podobno, povsod je bil zabeležen manjši skok števila okuženih.

“V Srbiji ni omejeno več niti zbiranje na prostem, ljudje se množično zbirajo na stadionih, volilna kampanja je v teku, bili so že protesti. V BIH je zanimivo to, da se virus širi zlasti znotraj tovarn, v delovnem okolju.”

Virus ni premagan. Na to vsi opozarjajo, a hkrati računajo na toplo vreme. V BIH je število novih primerov malce padlo, danes so jih zabeležili 16, prav toliko v Bolgariji, v Albaniji 17, v Romuniji pa 125, toda Romunija je bila ena tistih, ki je bila v absolutnih številkah najbolj prizadeta. V Srbiji menijo, da bodo okrog 10. julija ostali brez okužb.

 

Boštjan Anžin, Cirila Štuber, Peter Močnik