Iz Beograda se javlja Boštjan Anžin.

Boštjan Anžin se javlja iz srbske prestolnice, kjer se število udeležencev na protestih počasi zmanjšuje

Srbski predsednik Aleksander Vučić je v zadnjem televizijskem nastopu dejal, da zagotavlja, da bo koronavirus v 20 dneh premagan. Pozval je ljudi k spoštovanju vseh ukrepov, hkrati pa je bil sam pred časom precej slab zgled, še posebej po volitvah, ko so zmago proslavljali tesno skupaj, poroča naš dopisnik Boštjan Anžin:

"Navajeni smo, da srbski predsednik velikokrat postreže s kakšnimi zelo osupljivimi številkami. Napoveduje, da ne bo težav, da bo Srbija zmagala."

Vučić je hkrati zadovoljen, da se protestov v prestolnici udeležuje vse manj ljudi. Pred časom jih je označil za "epidemiološko bombo".

"Nedeljski protest je bil bolj miren. Izkazalo se je to, kar smo pričakovali tudi zadnje dni po vseh teh incidentih, nasilju, da tam stojijo zelo različni ljudje z različnimi interesi. Najbolj glasni so tisti, ki se borijo za usodo Kosova. Tam je ogromno vernikov, še vedno pa tudi precej mladih, ki pa ne vedo natančno, kako naj izrazijo to, kar želijo. Bilo je mirno in mislim, da bo tudi vse bolj mirno."

So pa Srbi ta hip precej omejeni s tem, kam v tujino se lahko odpravijo brez karantene in različnih preverjanj – Severni Makedonci za vstop zahtevajo negativen test, podoben ukrep se obeta za Hrvaško, Madžarska bo uvedla strožje ukrepe, Črna gora je že prej prepovedala vstopanje iz Srbije, Grčija je zaprta. "Ni veliko druge izbire, kot da bo večina Srbov ostala doma."

Andreja Gradišar, Boštjan Anžin