V Psihiatrični bolnišnici Idrija je tretjina hospitaliziranih bolnikov starejših od 61 let. Znotraj te skupine jih ima polovica psihične in vedenjske motnje zaradi napredovane demence in po bolnišničnem zdravljenju potrebujejo namestitev v socialno-varstveni ustanovi. Če te namestitve ni mogoče dobiti, pacientu uredijo podaljšano zdravljenje. To pa močno bremeni njihov posteljni fond. Prispevek Nine Brus.

Starostniki, nezmožni samostojnega življenja, po končanem bolnišničnem zdravljenju nimajo kam, saj so domovi za starejše polni.

V Psihiatrični bolnišnici Idrija je tretjina hospitaliziranih bolnikov starejših od 61 let. Znotraj te skupine jih ima polovica psihične in vedenjske motnje zaradi napredovane demence in po bolnišničnem zdravljenju potrebujejo namestitev v socialno-varstveni ustanovi. Če te namestitve ni mogoče dobiti, pacientu uredijo podaljšano zdravljenje. To pa močno bremeni njihov posteljni fond.

Vodstvo bolnišnice poudarja še, da je psihiatrična oskrba starostnikov zahtevnejša, saj imajo pacienti pogosto tudi kronične telesne bolezni, ki jih je treba zdraviti, predvsem pa potrebujejo več zdravstvene nege. Zato si že več let prizadevajo za boljše vrednotenje obravnave gerontopsihiatričnih bolnikov. Predvsem pa pristojne pozivajo k sistemski ureditvi varovanja in oskrbe starostnikov na področju duševnega zdravja.

Nina Brus