V današnji oddaji bomo govorili o kamnu in tradiciji obdelave kamna na Krasu. Kraševci so z njim že od nekdaj močno povezani; ujel se je v njihovo dušo - z njim so si gradili domove, ščitili rodovitno, vendar vremenskim pojavom močno izpostavljeno rdečo kraško prst, v apnen'cah so ga žgali in pridobivali apno, ga gasili, bili so kamnoseki. Iz kamna so izdelovali irte, okenske in vratne okvirje, stopnice, vodnjake, žlebove, posodo za shranjevanje živil … potem so ga, tudi na Krasu, zamenjali sodobnejši in enostavnejši materiali, kamnite umetnine pa so vse prevečkrat končale v temeljih hiš, na gnojiščih, ali pa so jih enostavno razbili. V obdobju, v katerem se čedalje bolj in znova zatekamo k naravnim materialom, pa kamen spet pridobiva veljavo.

Čeprav smo po vojni naredili ogromno škode z razbijanjem kamnitih izdelkov, ta material danes ponovno pridobiva na veljavi

V današnji oddaji bomo govorili o kamnu in tradiciji obdelave kamna na Krasu. Kraševci so z njim že od nekdaj močno povezani; ujel se je v njihovo dušo – z njim so si gradili domove, ščitili rodovitno, vendar vremenskim pojavom močno izpostavljeno rdečo kraško prst, v apnen’cah so ga žgali in pridobivali apno, ga gasili, bili so kamnoseki. Iz kamna so izdelovali irte, okenske in vratne okvirje, stopnice, vodnjake, žlebove, posodo za shranjevanje živil … potem so ga – tudi na Krasu, zamenjali sodobnejši in enostavnejši materiali, kamnite umetnine pa so vse prevečkrat končale v temeljih hiš, na gnojiščih, ali pa so jih enostavno razbili. V času, ko se čedalje bolj in ponovno zatekamo k naravnim materialom, pa kamen ponovno pridobiva na veljavi.

Sabrina Mulec