Aktualno

Ali rejci drobnice storijo dovolj za zaščito svojih živali?

Volkovi so se vrnili tudi na predalpsko in alpsko območje Slovenije, kjer jih ni bilo od 50. let prejšnjega stoletja. Kako rejci varujejo svoje živali?

volk_fp-xl
foto: BoBo

Kot smo že poročali, so se volkovi vrnili tudi na predalpsko in alpsko območje Slovenije, kjer jih ni bilo od 50. let prejšnjega stoletja. Pojavljajo se napadi na domače živali na pašnikih, prebivalci podeželja se bojijo za svojo varnost, saj da so volkovi izgubili strah pred človekom. Zato je več občin vložilo vlogo za izredni odstrel volka, civilne iniciative pa so to podprle z 2900 podpisi. Po drugi strani je v javnosti zaznati tudi očitke, da rejci ne storijo dovolj za zaščito svojih živali. Kako rejci varujejo svoje živali in kaj jim svetujejo strokovnjaki?

Kot je povedal Iztok Koren iz tolminske enote Zavoda za gozdove, volka na območju Cerkljanske in dela Gorenjske v minulih desetletjih ni bilo. Večji napadi se je zgodil v občini Železniki, za katero je pristojna kranjska enota Zavoda za gozdove. Njen vodja Janez Logar je potrdil, da se je v mesecu dni na Selškem in Poljanskem zgodilo osem napadov.

Rejci imajo pašnike po večini zavarovane z električnim pastirjem s štirimi ali petimi žicami oziroma elektromrežo. To je varovanje živali, da ne uhajajo s pašnikov, ne pa varovanje pred napadi zveri, ocenjujejo tudi na Zavodu za gozdove.