Aktualno

34. festival Slovenski glasbeni dnevi

Napoved festivalskega glasbenega dogajanja med 3. in 17. aprilom

Simfoniki RTV SLO 2a_Foto Janez Kotar
Simfoniki RTV SLO
foto: Janez Kotar

Slovenski glasbeni dnevi so festival z dolgoletno tradicijo, na katerem je mogoče vsako leto slišati svojevrsten pregled domače glasbene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti. Letos so snovalci festivala še nekoliko bolj poudarili vpetost različnih inštitucij, saj mineva sto let od začetkov delovanja Konzervatorija za glasbo pri Glasbeni matici ter osemdeset let Akademije za glasbo v Ljubljani. O dogajanju na 34. ediciji festivala so za Prvi program spregovorili trije člani programskega odbora: vodja festivala Darko Brlek, vodja muzikološkega simpozija red. prof. dr. Jernej Weiss in predsednik Društva slovenskih skladateljev Nenad Firšt.

 

Osrednje dogajanje festivala, ki poteka med 3. in 17. aprilom, predstavlja devet koncertov predvsem slovenske vokalne in instrumentalne glasbe. Med številnimi skladbami je tudi skoraj dvajset novih del, letošnji program pa se povezuje s pedagoško tematiko:

“Koncept festivala temelji prav na skladbah oziroma na neki zgodbi o študentih, torej mlajših skladateljih, in njihovem soočanju s starejšimi generacijami, to pa seveda zaradi tega, ker praznujemo stoto obletnico naše najvišje glasbenoizobraževalne ustanove.”

Nenad Firšt

Na devetih koncertih bodo nastopili Mešani pevski zbor in Simfonični orkester Akademije za glasbo UL, Simfonični orkester RTV Slovenija, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Komorna zbora Akademije za glasbo UL in Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Dekliški zbor Pedagoške fakultete UM, pa tudi številni odlični domači glasbeniki. Uveljavljenim in znanim imenom se zaradi tematike festivala letos pridružujejo tudi mlajši izvajalci:

“Nekako smo želeli vključiti poustvarjalce, skladatelje, ki so se ali pa se še vedno šolajo na Akademiji za glasbo in deloma tudi na Konservatoriju …”

red. prof. dr. Jernej Weiss

V spremljevalnem programu 34. festivala Slovenskih glasbenih dnevov bodo še mednarodni muzikološki simpozij “Konservatoriji v procesu profesionalizacije in specializacije glasbenega dela: ob stoti obletnici ustanovitve ljubljanskega Konservatorija in osemdesetletnici Glasbene akademije”, pogovori s skladatelji in predstavitve knjig.