Ko je obseg pasu pri ženskah nad 80 centimetrov, pri moških pa več kot 94 centimetrov

Prekomerna telesna teža je osrednji dejavnik tveganja za razvoj metabolnega sindroma. Ko je obseg pasu pri ženskah nad 80 cm, pri moških pa več kot 94, govorimo o trebušni ali centralni debelosti. Pogosto se ji pridružijo še povišan krvni tlak in preveč maščob ter sladkorja v krvi. Takrat postavijo zdravniki diagnozo metabolni oziroma presnovni sindrom.

Metabolni sindrom povzroča aterosklerozo, srčni infarkt in možgansko kap. Dr. Simona Ferjan s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana pa opozarja še na nealkoholno zamaščenost jeter, ki v najslabšem primeru vodi do ciroze, raka in odpovedi jeter. Dobra novica je, da za spremembo življenjskega sloga, za boj proti odvečnim kilogramom in metabolnem sindromu ni nikoli prepozno.

Že res, da pogostost metabolnega sindroma narašča s starostjo, vendar debelost še zdaleč ni le domena srednjih in zrelih let. Po podatkih mednarodne raziskave je bilo v letu 2014 v Sloveniji približno 17 odstotkov petnajstletnikov in petnajstletnic čezmerno hranjenih ter debelih. Očitna razlika se je pokazala med spoloma, so zapisali pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, saj je bilo v povprečju skoraj dvakrat več čezmerno hranjenih in debelih fantov kot deklet. Ti podatki nas po deležu mladostnikov s prekomerno telesno težo uvrščajo na šesto mesto med državami Evropske unije.

Metabolni sindrom je bolezen sodobnega časa. Lahko ga preprečimo in premagamo – in to s pomočjo zdravnikov ali tudi sami. Raziskave kažejo, da k izboljšanju in ohranjanju zdravja 40 odstotkov prispeva hiter napredek medicine, kar 60 odstotkov pa preventivna dejavnost. In smo spet pri lastni skrbi za zdravje in zdravem življenjskem slogu.

Več: Metabolni sindrom – prvič

Iztok Konc