16 učiteljic iz Argentine, Egipta in Avstralije je nadgradilo svoje znanje Slovenščine

Od 23. januarja do danes je v Šempetru pri Gorici in v Ljubljani potekal seminar za učitelje slovenščine in drugih predmetov v slovenščini iz čezoceanskih držav. Kaj se je dogajalo, izveste po prvi skladbi, ki jo je tudi tokrat za vas izbral glasbeni urednik Jane Weber. Slovenci v Stuttgartu so dobili nove prostore. Nekdanja predsednica Koordinacije slovenskih društev v južni Nemčiji, Gabriela Žagar Ferreira, nam je poleg tega predstavila tudi projekt srečevanja otrok Slovencev v Nemčiji. Ob koncu oddaje pa še pogovor dveh Mojc – Mojca Delač je v Berlin poklicala Mojco Dorio Milek, ki tam poučuje umetnost.

Danes se je z novinarsko konferenco zaključil seminar za učitelje slovenščine in drugih predmetov v slovenščini iz čezoceanskih držav. Seminar sta organizirala in financirala Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, strokovni program pa je pripravil Zavod RS za šolstvo. Seminarja se je letos udeležilo 16 učiteljic iz Argentine, Avstralije in Egipta. O seminarju smo se ob zaključku pogovarjali s Suzano Martinez, sekretarko Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Evo Jurman, višjo svetovalko na Zavodu RS za šolstvo.

Slovenci v Stuttgartu so dobili nove prostore. Nekdanja predsednica Koordinacije slovenskih društev v južni Nemčiji, Gabriela Žagar Ferreira, nam je predstavila poleg tega predstavila tudi projekt srečevanja otrok Slovencev v Nemčiji.

V Berlinu živi tudi Slovenka Mojca Doria Milek s svojo družino. Umetnost je pomemben del njenega življenja in to velja tudi v nemški prestolnici. Kot je povedala v pogovoru z Mojco Delač je potrebovala kar nekaj časa, da je mesto sprejela. Zdaj so se tam začele šolske počitnice, ki jih bodo kmalu izkoristili za obisk Slovenije.

Še nekaj kratkih novic:

Na slovenskem veleposlaništvu v Pragi organizirajo 5. februarja 4. mali knjižni sejem. Po simbolični ceni bodo na voljo slovenske in češke knjige. Celotni izkupiček gre v korist potreb dopolnilnega pouka Slovenskega jezika v Pragi. Ob 17. uri bodo nastopili učenci dopolnilnega pouka slovenskega jezika pod vodstvom Helene Poche. Kot donacijo sprejemajo tudi nove ali dobro ohranjene knjige.

Sestanek Koordinacije slovenskih društev v južni Nemčiji bo potekal 9. februarja. Sestanek bodo izpeljali na dan prireditve ob praznovanju slovenskega kulturnega praznika Franceta Prešerna, v prostorih društva Lastovka iz Ingolstadta. Po končanem sestanku se bodo skupaj udeležili prireditve ob praznovanju slovenskega kulturnega praznika, ki jo prireja društvo Lastovka.

Učenci dopolnilnega pouka slovenščine iz Slatine in Banjaluke so se odzvali na literarno-ustvarjalni natečaj, ki ga je založba Miš razpisala v okviru festivala Bralnice pod slamnikom. Natečaj, katerega tema je bila letos poezija, je bil za učence slovenščine motivacija za poglobljeno branje del slovenskih pesnikov, za risanje, slikanje in pisanje. Na natečaj je prispelo 145 prispevkov, od tega 30 likovnih izdelkov in 115 literarnih izdelkov. Dela so prišla iz 21 šol. Nagrade so podelili 29. januarja, na slovesnem odprtju mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom, v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah.

Jane Weber, Jure K. Čokl, Mojca Delač