Sabrina Mulec se je o skrivnostih kraškega podzemlja in ne nazadnje tudi o tem, kam gredo ribe, ko presahne Cerkniško jezero, pogovarjala z jamarjem-raziskovalcem in geografom Matejem Kržičem.

Skrivnostni svet voda kraškega podzemlja

Občine Loška dolina in Cerknica na eni strani ter Ilirska Bistrica, Pivka in Postojna na drugi so ločene z gozdovi, poraščenimi in z medvedi in volkovi močno naseljenimi Javorniki. Prečudovita narava, ki se ponaša z Mašunom, Rakovim Škocjanom in še prenekatero naravno znamenitostjo, pa je močno povezana v podzemlju. Na eni strani presihajoče Cerkniško jezero, na drugi pa se od Šembij pa skoraj do Postojne ob večjem deževju napolni 18 skrivnostnih Pivških jezer. Sabrina Mulec je po skrivnostih kraškega podzemlja vprašala jamarja – raziskovalca in geografa Mateja Kržiča. Ta je med drugim poudaril:

To je res tako zapletena stvar. Načeloma lahko ugotovimo, kam teče večina vod, za naše življenjske stvari pa so pomembna tudi ekstremna stanja. Ko je suša, dobimo vodo na primer od drugje. Zato ni dobro sosedove vode “svinjat”, saj jo lahko kmalu dobimo nazaj.

Sogovornik je med drugim tudi razkril, kam kam gredo ribe, ko presahne Cerkniško jezero. Prisluhnite posnetku.

 

 

Sabrina Mulec