Big Band se predstavi

Maria Schneider

Vse najboljše

Untitled
Maria Schneider
foto: Wikipedia

27. novembra Maria Schneider praznuje svoj rojstni dan.
Maria Schneider danes prav gotovo spada med najbolj spoštovane jazzovske skladatelje in aranžerje. Je petkratna dobitnica nagrade grammy, pred kratkim pa je postala celo dobitnica najvišjega ameriškega priznanja za jazzovsko umetnost, prestižne nagrade NEA Jazz Masters.

Študij je končala na glasbeni univerzi v Minnesoti, magisterij pa na univerzi v Rochestru. Leta 1986 je prejela štipendijo za študij kompozicije in aranžiranja pri slovitem Bobu Brookmeyerju. Isti čas pa je začela kot asistentka in kopistka delati z Gilom Evansom in z njim ustvarjala praktično do konca njegovega življenja. Prav Brookmeyer in Evans sta tudi najbolj vplivala na njeno kasnejše ustvarjanje. Leta 1992 je zbrala orkester Maria Schneider Jazz Orchestra, s katerim je leta 1994 izdala svoj prvi album Evanescence. Sledili so albumi Coming About, Allégresse in Days of Wine and Roses: Live at the Jazz Standard. Za naslednji album, Concert in the Garden, je prejela svojo prvo nagrado grammy. Do danes je izdala še 3 albume in prav za vsakega prejela nagrado grammy, zadnjo nagrado je prejela leta 2015, in to za najboljši aranžma za skladbo Sue v izvedbi Davida Bowieja in njenega orkestra, ki je izšel na Bowijevem albumu Nothing has Changed.

Maria Schneider je kot gostja našega Big Banda nastopila samo enkrat, in to na 40. Jazz festivalu Ljubljana leta 1999. Posnetka koncerta žal nimamo. Čeprav so partiture Marie Schneider bile kar nekajkrat na notnih stojalih našega orkestra, sta v našem arhivu zgolj dve njeni skladbi v izvedbi našega big banda. Morda je to povezano z njenim velikim prizadevanjem za avtorske pravice in borbo za poštena plačila glasbenikom, ki se ukvarjajo z nekomercialno glasbo. Morda pa je to tudi ideja, da Mario Schneider po dvajsetih letih znova povabimo v goste.