Slovenski zdravniki iz sveta izmenjevali izkušnje na Konferenci v Ljubljani

Tudi tokrat v oddaji Slovencem po svetu prepletamo  dogodke  in zgodbe, povezane s slovenskimi rojaki  v tujini. Obiskali smo 10. konferenco Slovenskih zdravnikov iz sveta in Slovenije, ki  je dva  dni potekala v Ljubljani in pred mikrofon povabili priznana zdravnika iz   Združenih državah  Amerike, dr. Igorja Gregoriča in dr. Vojka Kavčiča.

Mednarodno priznani srčni kirurg, profesor dr. Igor Gregorič je direktor programa za mehansko podporo in pomočnik direktorja celotnega programa za transplantacijo na Texas Heart Institute v ameriškem Houstonu. Večno razpet med Združenimi državami Amerike, kamor je odšel v začetku 80.ih let prejšnjega stoletja  in Slovenijo rad pove, da je njegovo delovno mesto v ZDA, srce pa v Sloveniji.

Dr. Vojko Kavčič pa v Združenih državah Amerike živi in dela  že več kot četrt stoletja. Zaposlen je  kot docent raziskovalec na Inštitutu za gerontologijo na Wayne State Univerzi v Detroitu in se posveča  predvsem raziskovanju možganov, zgodnji diagnostiki Alzheimerjeve bolezni, kogniciji in staranju pri zdravih posameznikih. Redno pa ohranja tudi stike z rodno domovino, pa ne le z domačim Komnom, ampak tudi z različnimi institucijami in posamezniki, s katerimi sodeluje.

Predstavljamo tudi zgodbo mlade Slovenke po svetu Julije  Pustovrh, ki je doma iz Nove Gorice, novi dom pa je pred sedmimi leti našla na Škotskem. Tja je  mlado  krajinsko arhitektko, umetnico in oblikovalko odpeljal študij, že vsa leta pa biva v Edhinbourgu.

O izzivih poučevanja v slovenski dopolnilni šoli v Nemčiji in slovenskih učencih, ki obiskujejo slovenski dopolnilni pouk v nemški zvezni  deželi Severno Porenje Vestfalija, pa  smo se pogovarjali z dolgoletno učiteljico na tem območju  Martino Tomšič Kramberger.

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač