Daniela Rode, biologinja, ki spoznava svoje slovenske korenine.

Časopis Večer je razglasil 100 najbolj vplivnih Slovenk in Slovencev. Na prvih šestih mestih so končali športniki in s športom povezani funkcionarji, prvi politik jem predsednik Pahor na 8. mestu. Težko se je odločiti ali gre za priljubljenost ali za vpliv, vendarle pa lestvica kaže na povezanost naše države s športom in športniki, ki nas v tujini predstavljajo v najlepši luči.

Enako lahko zatrdimo tudi za Danielo Rode, biologinjo iz Argentine, ki je s hčerko in možem že en mesec v Sloveniji. Ukvarja se z jaguarji, kaj jo je prineslo k nam, pa v nadaljevanju oddaje. Mojca Delač je pred mikrofon povabila doktorico Nino Boger z Nizozemske, ki se z družino pripravlja na čisto poseben izziv, Slovenijo pa je obiskala tudi učiteljica dopolnilnega pouka Slovenščine Tatjana Bukvič, ki jo je pred mikrofon povabila Lili Brunec.

Daniela Rode je biologinja, ki je že en mesec na obisku v Sloveniji z možen in hčerko. Hčerka obiskuje tečaj Slovenščine, zato bo tu ostala še nekaj mesecev. Mož je znanstvenik in je na enoletnem programu raziskovanja na Biotehnični fakulteti, Daniela pa tukaj opravlja polletno raziskovalno delo. Sicer je zaposlena pri podjetju Fundación Vida Silvestre, ukvarja pa se z ohranjanjem okolja. Njena posebna skrb so jaguarji. Z njo sem se pogovarjal s pomočjo Andreja Rota, ki je intervju prevedel iz Španščine.

Dr. Nina Bógerd skupaj z družino živi na obrobju mesta Haag na Nizozemskem. Pravi, da že od najstniških let rada potuje in odkriva svet, s prav takšno mero zagnanosti in energije pa se loteva mnogih stvari na svoji življenjski poti. Od znanstveno – akademske kariere do športa in humanitarnih aktivnosti. Seveda pa je najprej tudi mama in žena in pred njeno družino je prav v začetku maja posebna dogodivščina. Več in podrobneje pa je dr. Nina Bogerd pripovedovala v pogovoru z Mojco Delač, ki jo je poklicala v deželo tulipanov in mlinov na veter.

V Srbiji po nekaterih podatkih živi blizu 5.000 Slovencev, veliko jih je delo in dom našlo v srbski prestolnici, kjer deluje tudi slovensko društvo Sava. V Beogradu poteka tudi slovenski dopolnilni pouk, ki je zelo dobro obiskan, že nekaj let pa tam poučuje učiteljica Tatjana Bukvič. Med krajšim obiskom Slovenije se je o slovenski šoli v Beogradu s Tatjano Bukvič pogovarjala Lili Brunec.

Še nekaj kratkih novic:

V Uradnem listu Republike Slovenije je objavljen Odlok o razpustitvi Državnega zbora in o razpisu predčasnih volitev v Državni zbor. Splošno glasovanje na vseh voliščih v državi in v tujini bo potekalo v nedeljo, 3. 6. 2018.  Volivce obveščamo, da bodo v nedeljo, 3. 6. 2018 od 9.00 do 17.00 ure po lokalnem času, volišča odprta na diplomatskih predstavništvih in konzulatih Republike Slovenije. Seznam objavljamo tudi na naši spletni strani.

GK v Celovcu, GK v Clevelandu, GK v Münchnu, GK v Trstu, GK v Torontu, VP na Dunaju, VP v Atenah, VP v Beogradu, VP v Berlinu, VP v Bernu, VP v Bratislavi, VP v Bruslju, VP v Budimpešti, VP v Buenos Airesu, VP v Canberri, VP v Haagu, VP v Kijevu, VP v Kopenhagnu, VP v Londonu, VP v Madridu, VP v Moskvi, VP v Ottawi, VP v Parizu, VP v Podgorici, VP v Pragi, VP v Sarajevu, VP v Skopju, VP v Varšavi, VP v Washingtonu, VP v Zagrebu in VP pri Svetem sedežu.

10. konferenca slovenskih zdravnikov iz sveta in iz Slovenije bo potekala 24. in 25. maja v Ljubljani. Častni pokrovitelj konference bo predsednik RS Borut Pahor, več informacij pa najdete na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa.

Združenje Slovenska izseljenska matica organizira slikarsko kolonijo – letos že  27. po vrsti namenjeno  akademskim in ljubiteljskim slikarjem, ki so po rodu Slovenci, živijo pa v zamejstvu ali po svetu.  27. likovno kolonijo bodo tudi v letu 2018 organizirali v Mostu na Soči  v soorganizaciji Turističnega društva Most na Soči. Slikarska kolonija bo potekala od 3. do 8. junija 2018. pod strokovnim vodstvom mentorice Monike Ivančič Fajfar. Po končani koloniji bo v gostujočem kraju organizirana slikarska razstava. Prijave zbirajo do 2. maja.

V letu 2018 združenje SIM v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter z Zavodom RS za šolstvo in centrom šolskih in obšolskih dejavnosti organizirali ustvarjalno poletno šolo za mlade od 10 do 15 leta starosti z naslovom – Slovenščina malo drugače. Poletna šola bo potekala med 15. 7. in 21. 7. 2018  v Murski Soboti. Več informacij prav tako najdete na spletni strani SIM, prijave pa zbirajo do 15. maja.

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač