Aktualno

V gorah naj bo na prvem mestu varnost

dezurstvo-za-helikoptersko-resevanje-v-gorah-traja-od-2-junija-do-1-oktobra-2017-foto-matjaz-serkezi
Gorski reševalci ob prihodu helikopterja.
foto: Matjaž Šerkezi, PZS

Poleg motoristične sezone, ki je že v pravem razmahu, se z junijem začenja tudi vrhunec gorniške in planinske sezone. Odprtih je 161 od 181 gorskih koč in bivakov, do 18. Junija naj bi bili odprti vsi z izjemo planinskega doma Petra Skalarja na Kaninu, ki ga obnavljajo. Planinska zveza Slovenije je v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo pripravila novinarsko konferenco, na kateri je bil za Prvi program Radia Slovenije tudi Jure K. Čokl.

Letos se je do 10. junija zgodilo 154 intervencij, kar je 54 več kot lani ob istem času. Žal se jih je s smrtjo končalo 7, kar je za 5 manj kot lani. Kot vsa leta je na prvem mestu med vzroki za nesrečo zdrs, ki je poškodbam botroval v 42 primerih, 22 je bilo primerov nepoznavanja terena, 25 primerov so gorski reševalci pripisali neustrezni telesni in duševni pripravljenosti, dvakrat je nesreči botroval alkohol.

Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS in inštruktor GRZS je med drugim povedal, da od začetka junija za dežurstvo helikopterja na letališču Jožeta Pučnika velja nov režim. Dežurstvo reševalne ekipe bo na letališču prisotno vse od 1. junija do 1. oktobra.

Dodal je, da morajo na turo gorniki vedno misliti že v dolini – računati morajo na ustrezen nahrbtnik, ne pretežko in ne prelahko obutev, obvezno čelado, prvo pomoč, zaščitno folijo, svetilko, oblačila ter ustrezno količino tekočine in visoko energijske hrane. Misliti je treba tudi na ustrezno zavarovanje tako pri nas kot v tujini, sicer se predvsem v tujini utegne zgoditi, da boste stroške reševanja morali plačati sami – znašajo pa lahko vse tja do 7000 EUR, kolikor je letos stalo najdražje helikoptersko reševanje. Cene so seveda lahko tudi občutno višje. Seveda pa na pomoč moramo poklicati, če se znajdemo v življenjski nevarnosti. Vedno več je tudi primerov, ko reševalce kličejo izgubljeni planinci. Zelo pomembna je presoja situacije, pravi Matjaž Šerkezi. Veliko poslušalcev pozna tudi aplikacije za pametne telefone, ki naj bi olajšale tako našo orientacijo kot tudi morebitno iskanje reševalcem. Ti so sicer lahko v pomoč, vendar še zmerom niso zanesljivi, zato naj bo v nahrbtniku zmerom tudi kompas in zemljevid.

Izvedeli smo, da se največ nesreč statistično še zmerom zgodi v soboto in nedeljo v juliju in avgustu, ki zmerom velja za najbolj črn mesec. Robert Kralj, vodja gorske enote Policije in pomočnik vodje Letalske policijske enote je opozoril, naj obiskovalci gora ne mahajo helikopterju, če niso v nevarnosti, saj to lahko posadko zavede. Gorski reševalci svetujejo, da se na pot v gore podate čim bolj zgodaj, saj se statistično največ neviht v gorah ustvari okoli 12. ure.