Green day: kratka zgodovina kalifornijskih punkrockerjev

foto: wikipedia.org

V Godbah z zgodbo smo poslušali izbrane skladbe iz obsežnega diskografskega opusa kalifornijske punckrockovske zasedbe Green Day. Pri nas smo jih imeli priložnost nazadnje v živo poslušati pred približno dvajsetimi leti, natančneje leta 1998, prvič pa so slovenskim poslušalcem igrali dve leti pred tem, leta 1996. Oba koncerta sta se zgodila ravno v času njihovega skokovitega kariernega vzpona. Na prvem gostovanju so v Ljubljani predstavljali tretjo studijsko stvaritev Dookie. To je njihov tudi statistično diamantni album, saj so ga kmalu po izidu v ZDA prodali v desetmilijonski nakladi, nato pa še pet milijonov izvodov po drugih celinah. Dookie je torej zapisan med vrhunce tridesetletne glasbene ustvarjalnosti Green Day. Na Prvem smo se osredinili na nekatera najvidnejša dela skupine. Pred njihovim junijskim koncertom pri nas, pa smo slišali še naslovno pesem z njihovega zadnjega, in sicer  dvanajstega, Revolution radio. Green Day ga je objavil oktobra lani. Vodja banda, Billie Joe Armstrong, najnovejši album povzema takole:

»To je zelo močna rock plošča. Naši feni jo bodo prav gotovo imeli radi. Res pa je, da Revolution radio ni ravno med našimi superambicioznimi albumi.«

Na koncertno turnejo Revolution radio tour se je skupina Green Day uradno podala lani septembra in na tem koncertnem zemljevidu je tudi Slovenija.