Finančne težave Agrokorja

foto: rtvslo.si / BoBo

Glavna tema danes na Hrvaškem so očitno velike finančne težave Agrokorja, ki pa so zaradi lastništva nad Mercatorjev seveda zanimive tudi za nas v Sloveniji. V  Mercatorju so tudi danes ponovili,da težave lastnika nimajo neposrednega vpliva na njihovo poslovanje. Finančno preoblikovanje dolgov, ki ga je Marcator pred leti sklenil  z bankami, pa ga varujejo pred morebitnim izčrpavanjem je  prejšnji teden zatrdil predsednik uprave Mercatorja  Toni Balažič.

Ali se uresničuje napoved  nekaterih ob  Agrokorjevemu prevzemu Mercatorja,  da bo ta hrvaški konglomerat samo prehoden lastnik , ker je takrat  eno zelo zadolženo podjetje kupovalo drugo prav tako zadolženo firmo, predsednik uprave Mercatorja ni želel komentirati.

Mercator je zdaj hčerinska družba Agorkorja, pred morebitnim izčrpavanjem s strani lastnika,ki bi  tako reševal svoje  finančne težave,  pa ga varuje dogovor o prestrukturiranju dolgov z bankami upnicami, ki  velja do leta 2020.

Mercator je zdaj manj zadolžen kot ob prevzem. Dolg se je znižal z milijarde na 780 milijonov, tudi zato ker  ga je Agrokor dokapitaliziral.   Seveda  s sposojenim denarjem in tudi to je prispevalo k njegovi prezadolženosti

Dogajanje v Zagrebu spremlja naša dopisnica Tanja Borčić Bernard, s katero smo govorili v popoldanskem pasu Prvega.