O brexitu bo odločal parlament

foto: rtvslo.si/Reuters

Britansko vrhovno sodišče je z veliko večino odločilo, da mora začetek izstopa Velike Britanije iz Evropske unije odobriti britanski parlament. Predsednik sodišča lord David Neuberger je poudaril, da ta odločitev nikakor ne postavlja pod vprašaj izida referenduma, na katerem so, spomnimo, britanske volivke in volivci izglasovali izstop iz Evropske unije.

Če se britanska vlada pred izstopom ne bi posvetovala s parlamentom, bi šlo za kršitev ustavnih načel, a kljub temu ta odločitev pomeni poraz za premierko Thereso May, ki se je pritožila na novembrsko odločitev višjega sodišča, saj je vlada menila, da že sama odločitev na referendumu zadošča za sprožitev 50. člena lizbonske pogodbe. Kot je v svoji odločitvi še sporočilo vrhovno sodišče, se vladi pred začetkom brexita, ni treba o tem posvetovati s parlamenti Škotske, Walesa in Severne Irske.

Večina britanskih poslank in poslancev je sicer v nezavezujoči izjavi že napovedala, da ne bodo zavlačevali pri postopku izstopa , in da bodo tega podprli. Več o današnji sodbi ste v dopoldanskem programskem pasu lahko izvedeli v pogovoru z našo londonsko dopisnico Nino Kojimo.

Theresa May

foto: rtvslo.si/Reuters