Po štirih napadih v tednu dni

foto: rtvslo.si/Reuters

Nemčijo so ta konec tedna pretresli novi napadi. 27-letnik se je sinoči raztrelil v Ansbachu blizu Nüremberga, 12 ljudi je ranjenih. Sicer pa je 18-letnik v petek na morilskem strelskem pohodu ubil 9 ljudi, 21-letnik pa je včeraj v napadu z mačeto v Reutlingenu ubil žensko.

 

Danes je v Nemčiji prišlo že do petega napada

Iz Nemčije poročajo o novem streljanju, v bolnišnici v Berlinu naj bi nek pacient ustrelil in težko ranil zdravnika, nato pa ustrelil še sebe, policija je že sporočila, da je šlo za osebni obračun. Medtem pa bavarska vlada razpravlja o morebitnih potrebnih varnostnih ukrepih, potem, ko so se v Nemčiji v tednu dni zgodili trije napadi, v dveh je nemška policija prepoznala teroristično dejanje. Bavarski ministrski predsednik Seehofer zahteva poostren nadzor nad begunci, bavarska vlada pa razpravlja o potrebnih varnostnih ukrepih.

Iz Bavarske je slišati številne pozive o poostritvi varnostnih razmer in drugačni obravnavi beguncev. Bavarski ministrski predsednik Horst Seehofer je napovedal preudarno preiskavo in odločne ukrepe ter izrazil jasno potrebo po več policistih, zahteva pa tudi, da se dodatno preveri vse begunce, ki so prišli v Nemčijo. »Vedeti moramo , kdo je v državi«, je dejal Seehofer. Bavarski notranji minister Joachim Hermann pa zahteva, da prosilce za azil, ki so bili obsojeni po hitrem postopku izženejo, da zdravstveni razlogi ne morejo biti upravičen razlog za odlog izgona in da Nemci ne bodo z davkoplačevalskim denarjem podpirali beguncev, ki izvajajo zločine. Ob tem iz Berlina opozarjajo, da ne sme biti prehitrih reakcij, pa tudi, da so oba napadalca, za katera je ugotovljeno, da sta izvedla teroristična napada – prejšnji ponedeljek v Würzburgu in v nedeljo zvečer v Ansbachu – preverili in sta bila z varnostnega vidika sprejeta. Že februarja so se na ravni zveznih dežel dogovorili o izmenjavi podatkov in preverjanju beguncev. Bavarski notranji minister Hermann prav tako poziva, da policiji pogosteje na pomoč priskoči tudi zvezna vojska, a tudi tukaj je pred tedni po razgretih razpravah že prišlo do dogovora, da vojska policiji lahko priskoči na pomoč le ob hujših naravnih nesrečah ali večjih terorističnih dejanjih. Iz Berlina je te dni slišati sporočila, da je pravna država močna, zakoni zadostni, da pa je treba počakati, kaj bo o delovanju napadalcev pokazala nadaljnja preiskava.