Ko zadiši po ciganskem golažu

Kuhanje golaža na Pušči
foto: Sandi Horvat

V prekmurskem romskem naselju Pušča je minulo soboto znova dišalo po ciganskem golažu. Romsko kulturno in turistično društvo Pušča je pred večnamensko dvorano v naselju organiziralo že 2. tekmovanje v kuhanju te jedi. Na tekmovanje se je prijavilo 14 romskih in neromskih društev iz Prekmurja, kuhalo pa je zgolj deset ekip.

goalž je bilo potrebno redno mešati

foto: Sandi Horvat

Organizator je prijavljenim ekipam priskrbel vse potrebno za pripravo golaža; oštevilčeno kurišče na prostem, drva, kotel, svinjsko in goveje meso, čebulo in vodo. Uporaba industrijskih začimb ali umetnih arom je bila prepovedana.

odprto kurišče

foto: Sandi Horvat

Kaj pa samo ime? Po besedah predstavnika Romskega kulturnega in turističnega društva Pušča Marjana Horvata so tekmovanje namenoma poimenovali kuhanje ciganskega golaža. V kulinariki se namreč uporablja ta izraz in ne romski golaž.

V ekipi RKTD Pušča je pripravo golaža skrbno nadzorovala Ana Šarkezi:

»Že način priprave sestavin je ključnega pomena za dober golaž. Čebulo je treba sesekljati na čisto drobne koščke, da dobimo kar največ arome, za resnično dober golaž pa je potreben čas.«

kuho je popestril tudi močan veter

foto: Sandi Horvat

Vonj po golažu pa nas je prevzel že ob prihodu pred večnamensko dvorano na Pušči. Ekipe so imele na voljo tri ure za pripravo golaža, deset ognjev pa je še dodatno ogrevalo kuharje in občinstvo. Goreli so počasi in vztrajno, ravno prav za pripravo odličnega ciganskega golaža.

Vse ekipe so pripravo začele z enakimi sestavinami, vsaka pa je lahko dodala tudi svojo skrito sestavino, ki bi njeno jed ločila od preostalih in na koncu tudi prepričala strokovno komisijo. Čeprav so bili tekmovalci zelo zgovorni, nasmejani in dobre volje, nam svojih skritih sestavin niso izdali. Cvetka Vereš iz Večetničnega kulturno-izobraževalnega, turističnega in športnega društva Bakovci:

»… tudi naš kuhar nam ni zaupal, kaj je njegova skrivna sestavina za pripravo golaža.«

naboljši golaž se kuha v kotlu

foto: Sandi Horvat

Celotno tekmovanje so organizatorji popestrili s krajšim programom in živo romsko glasbo, obiskovalci pa v vročem sobotnem popoldnevu niso ostali žejni.

Dobrih dvajset minut pred pokušino skuhanega se je tudi nad romskim naseljem Pušča razbesnelo neurje, ki je tekmovalcem in prirediteljem povzročilo nemalo težav. Odpihnilo je senčnike, šotore, pogasilo tudi nekaj ognjev. Po nevihti se je tekmovanje nadaljevalo in po mnenju strokovne komisije je med desetimi tekmovalnimi društvi najboljši golaž skuhala ekipa Romskega kulturnega in turističnega društva Pušča. Organizatorji, tekmovalci in obiskovalci pa se že veselijo tekmovanja prihodnje leto, ko bo v naselju Pušča znova zadišalo po najboljšem ciganskem golažu v Sloveniji.