Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Moj poklic

8 epizod

8 epizod



26. 01. 2016

Moj poklic


19. 01. 2016

Moj poklic

Ko bi oče tiska, Johannes Guttenberg, ali prvi tiskar na Slovenskem, Janž Mandelc, videla, kako je tisk v stoletjih napredoval, bi najbrž ne verjela svojim očem. A tisk kljub sodobnim napravam še vedno ostaja tudi umetnost. Tako kot včasih, morajo imeti grafični tehniki tudi danes obilo estetskega čuta, po drugi strani pa obsežno in temeljito tehniško znanje. Poznajo celoten grafični proces "od ideje do izdelka". Poklic, ki danes velja za deficitarnega, zahteva znanje digitalne grafične priprave, delo na klasičnih in digitalnih tiskarskih strojih ter v knjigoveški in kartonažerski dodelavi. V oddaji Moj poklic tokrat predstavljamo poklic grafičnega tehnika.


12. 01. 2016

Pek / pekarka

Pekovski poklic ima korenine že v stari Grčiji. V Atenah so recimo, kot lahko ugotovimo v nekaterih zgodovinskih virih, v tistem času uživali več kot 60 vrst kruha in pekovskega peciva. Poznali so več pekovskih tehnik ter upoštevali pestrost in raznovrstnost, tudi kar zadeva sestavine. Poklic se do danes ni kaj dosti spremenil, le tehnološki napredek je vnesel nekaj sprememb, kot je mehanizacija, pa tudi delovni čas zato ni več vezan samo na nočno delo. Osnovna dejavnost peka ostaja priprava različnih vrst testa, iz katerega oblikuje kruh, pekovsko in drobno pecivo. Za poklic se zahteva poklicna stopnja strokovne izobrazbe živilske usmeritve. Zaposlitev je mogoča v pekarnah, picerijah, večjih kuhinjah, hotelih, cateringu, v večjih živilskih in prehranskih obratih ter v trgovskih živilskih verigah. Biotehniški center Naklo, kjer se trenutno v treh letnikih šola skoraj 40 dijakov je obiskala Barbara Belehar Drnovšek.


05. 01. 2016

Steklarski tehnik


29. 12. 2015

Animator lutk

Lutkovne predstave nam odprejo vrata v svet domišljije. Lutke se pred našimi očmi spremenijo iz negibnih predmetov v čarobna pravljična bitja. Animator lutk oziroma lutkovni igralec je tisti, ki lutko oživi, ko ji da specifičen način gibanja in svojevrsten glas. Urška Henigman se je o poklicu animatorja lutk v Lutkovnem gledališču Ljubljana pogovarjala z Branetom Vižintinom.


22. 12. 2015

Mehatronik

Ali veste, kdo je mehatronik in kakšno je njegovo delo? Najbrž bi pravilno predvidevali, da gre za poklic, ki je povezan s strojništvom ali preprosto z nečim mehanskim, bolj natančno pa bi ga bržkone težko opredelili. Predstavljajte si stroj v proizvodnem procesu, ki potrebuje svojega skrbnika in upravljavca. Če so bili proizvodni procesi še pred desetletjem ali dvema mnogo bolj togi in odvisni od fizične sile delavcev ter mehanskih komponent, so proizvodne linije danes mnogo bolj avtomatizirane. Zaradi avtomatizacije delovnih procesov pa so se v gospodarstvu začele pojavljati tudi potrebe po kadru, ki ni izobražen le na področju strojništva, temveč na treh sorodnih področjih: v strojništvu, elektrotehniki in računalništvu. Veda, ki združuje znanja vseh treh področij pa se imenuje mehatronika. Kakšen je poklic mehatronika, kakšne so njegove dobre in katere tudi manj prijetne plati, o tem v tokratni rubriki Moj poklic. Peter Močnik se je pogovarjal z Alojzem Kranjcem, pomočnikom ravnateljice Srednje poklicne strokovne šole Bežigrad, kjer izvajajo program izobraževanja za poklic mehatronika.


15. 12. 2015

Zlatar

Ena najstarejših obrti in umetnosti je tudi zlatarstvo. Filigranski izdelki iz plemenitih kovin, ki nastajajo izpod spretnih rok mojstrov, navdušujejo in razveseljujejo že tisočletja. Veščine in znanje so se v zlatarskih delavnicah nekdaj prenašali kar iz roda v rod. Svoj čas je bilo mogoče izobrazbo za poklic zlatarke in zlatarja pridobiti na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije v Celju, a zdaj že nekaj let ni vpisa v ta program. Poklic zlatarja je deficitaren. Pobliže ga bo Barbara Belehar Drnovšek s sogovornikom Luko Trtnikom predstavila v tokratni rubriki Moj poklic. Foto: Flickr


08. 12. 2015

Gozdarski inženir

Gozdarja si po navadi predstavljamo kot nekoga, ki podira gozdna drevesa, jih klesti, žaga in pripravlja za nadaljnjo obdelavo, njegovo najpomembnejše orodje pa je gozdarska motorna žaga. A poklic gozdarja je lahko tudi marsikaj drugega. Ana Rep, univerzitetna diplomirana inženirka gozdarstva pravi, da ji pridobljena izobrazba omogoča zaposlitev v različnih gozdarskih organizacijah, upravljanje z gozdovi ali vodenje gozdnih del, po petih letih delovnih izkušenj pa lahko postane tudi »formalni varuh gozda« oziroma gozdni inšpektor. Kakšen je poklic gozdarja? Predvsem precej bolj zanimiv, kot si ga predstavlja splošna javnost. V torkovi rubriki »Moj poklic« ob 9h in 30 minut bomo predstavili prednosti in slabosti poklica gozdarja, kako poteka izobraževanje in kakšne so zaposlitvene možnosti. Pripravlja: Nadia Petauer.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt