Pekovski poklic ima korenine že v stari Grčiji. V Atenah so recimo, kot lahko ugotovimo v nekaterih zgodovinskih virih, v tistem času uživali več kot 60 vrst kruha in pekovskega peciva. Poznali so več pekovskih tehnik ter upoštevali pestrost in raznovrstnost, tudi kar zadeva sestavine. Poklic se do danes ni kaj dosti spremenil, le tehnološki napredek je vnesel nekaj sprememb, kot je mehanizacija, pa tudi delovni čas zato ni več vezan samo na nočno delo. Osnovna dejavnost peka ostaja priprava različnih vrst testa, iz katerega oblikuje kruh, pekovsko in drobno pecivo. Za poklic se zahteva poklicna stopnja strokovne izobrazbe živilske usmeritve. Zaposlitev je mogoča v pekarnah, picerijah, večjih kuhinjah, hotelih, cateringu, v večjih živilskih in prehranskih obratih ter v trgovskih živilskih verigah. Biotehniški center Naklo, kjer se trenutno v treh letnikih šola skoraj 40 dijakov je obiskala Barbara Belehar Drnovšek.

Radio Slovenija - 1. program