Slovenski tabori spodbujajo narodno zavest
Marionetno lutkovno gledališče »Il Piccoli di Podrecca«
»Potopljeni svet« teologa, pripovednika in dramatika Stanka Cajnkarja

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

25. aprila 1945 – 14 dni pred kapitulacijo Hitlerjeve Nemčije, so pripadniki SS in policijskega regimenta 13 na Peršmanovi domačiji nad Železno Kaplo na Koroškem pobili 11 članov družin Sadovnik in Kogoj; med njimi je bilo sedem otrok, starih od osem mesecev do 13 let, od katerih so preživeli le trije.

Ta zločin, ki se je globoko zarezal v zavest koroških Slovencev, je postal simbol kolektivnega trpljenja slovenskega naroda pod nacističnim režimom. Odgovorni zanj niso bili kaznovani. Avstrijske oblasti so sicer nekaj let po koncu druge svetovne vojne pripravile sodni proces, na katerem pa nikogar niso spoznali za krivega.

Gorska kmetija družine Sadovnik pri Peršmanu je bila od leta 1942 pomembno oporišče odporniškega gibanja.

Leta 1965 je Zveza koroških partizanov na hiši odkrila spominsko ploščo, leta 1982 pa je dala pobudo za ureditev muzeja, ki bi prikazoval zgodovino odpora in preganjanja koroških Slovencev v času nacionalsocializma.

Na pobudo Društva Peršman je bila kmetija leta 2012 prenovljena v sodoben muzej polpretekle zgodovine. *Posnetek Pravi dr. Danijel Wutti iz Društva Peršman.

Stane Kocutar