Prvi predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti
Velikonočni potres v Ljubljani
Matej Bor: »Šel je popotnik skozi atomski vek«

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

V jutranjih urah 14. aprila 1942 so nacistične enote začele izseljevati koroške Slovence, kar je do naslednjega dne prizadelo približno tisoč ljudi iz 300 družin.

Nemškonacionalni krogi so izgon koroških Slovencev začeli pripravljati že pred nacističnim prevzemom oblasti v Avstriji. Po napadu na Jugoslavijo leta 1941 so nacisti 14. ter 15. aprila po neposrednem ukazu šefa SS Heinricha Himmlerja izvedli prvi val izselitev. Nadaljnje deportacije je pozneje preprečil potek vojne. Slovenske deportirance so prepeljali v osrednjo Nemčijo, kjer so morali ujeti v taboriščih služiti kot prisilni delavci. Na izpraznjene domove so oblasti naselile nemške optante iz Kanalske doline v Italiji, ki so se po dogovoru med Hitlerjem in Mussolinijem preselili v nemški rajh. Slovenski izseljenci so se na svoje opustošene domove lahko vrnili šele po koncu vojne, vendar so tudi tedaj naleteli na ovire in številna nasprotovanja tudi povojnih oblasti v Avstriji.

Stane Kocutar