Franc Rapoc – »gospodarska uspešnost je pogoj za neodvisnost družbe«
Josip Mantuani, zbiralec gradiva za slovensko glasbeno zgodovino
Branislava Sušnik, antropologinja v Latinski Ameriki

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Novinar, gledališki kritik in prevajalec Marjan Javornik je leta 1948 na ljubljanski filozofski fakulteti diplomiral iz slavistike.

Sprva je delal v založništvu in nato v novinarstvu. Med drugim je bil kulturni urednik pri Ljubljanskem dnevniku in Ljudski pravici, glavni direktor Časopisnega podjetja Ljudska pravica, glavni urednik Ljubljanskega dnevnika in odgovorni urednik Dela.

V letih od 1973 do 1980 je bil direktor in glavni urednik programov tedanjega Radia Ljubljana. S posluhom za nujno posodobitev radijskega medija je v sedemdesetih letih z ekipo vsebinsko posodobil vse tri programe nacionalnega radia: začele so se novinarsko vodene informativne oddaje, prve aktualnopolitične oddaje živo, uveljavljale nove humoristično-satirične vsebine, Val 202 pa se je prav v tistih letih uveljavil kot sodoben radijski program.

Leta 1980 je Marjan Javornik postal programski direktor Cankarjevega doma v Ljubljani, nekaj pozneje pa glavni urednik Enciklopedije Slovenije, ki je pod njegovim vodstvom dobila leksikografske temelje in začela redno izhajati. Bil je predsednik Društva novinarjev Slovenije, ukvarjal se je tudi z gledališko kritiko in književnim prevajalstvom. *Posnetek Je povedal o deležu izvirne slovenske dramatike v gledališki sezoni 1970 – 71.

Novinar, gledališki kritik in prevajalec Marjan Javornik se je rodil na pred 100 leti (1924) v Velikih Laščah.  

Stane Kocutar