Jožef Marija Schemerl, gradbeni strokovnjak 18. stoletja
Dr. Franc Kovačič, osrednja osebnost znanstvenega Maribora prve polovice 20. stoletja
Prvo veliko mednarodno tekmovanje v dolini pod Poncami

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Viktor Murnik  velja za enega naših najpomembnejših telovadnih organizatorjev in piscev.

Že kot gimnazijec se je leta 1893 vključil v Ljubljanski Sokol ter kmalu nastopil proti vmešavanju politike v to organizacijo in zagovarjal vsenarodno enotnost telovadbe. Leta 1896 je ustanovil prvi ljubiteljski moški vaditeljski zbor na Slovenskem in kmalu nato še ženskega. Leta 1904 je postal založnik Sokolskega vestnika in prvi postavil Slovence na mednarodni športni zemljevid, ko je tukajšnje sokole vključil v Mednarodno telovadno zvezo. *Posnetek

Od leta 1907 so uspešno tekmovali na svetovnih prvenstvih. V prvem desetletju prejšnjega stoletja je pripravljal in vodil številne slovenske in južnoslovanske telovadne vrste na tekmah za svetovna in olimpijska tekmovanja ter z njimi dosegal velike uspehe.

Leta 1922 je Ljubljana gostila svetovno prvenstvo v telovadbi in v ta namen zgradila stadion za več kot 55.000 gledalcev.

Slovenski telovadci so se pod Murnikovim vodstvom prvič zavihteli na zmagovalni oder, telovadec Peter Šumi je postal prvi Slovenec z nazivom svetovni prvak. Leta 1928 je Murnik postal prvi slovenski vaditelj, ki je s telovadno vrsto osvojil olimpijsko odličje. Njegova posebnost so bile dinamične proste vaje za javne nastope in zlete, tako imenovani telovadni plesi. Z enim takih z naslovom »V boju za svobodo« je z jugoslovansko mladinsko vrsto na vsesokolskem zletu v Pragi leta 1948 vzbudil zanimanje in priznanje svetovne telovadne javnosti.

Telovadec, trener, pravnik in publicist Viktor Murnik se je rodil pred 150 leti v Ljubljani.

Stane Kocutar