Jurij Vega, matematik, ki je prispeval k znanstveni revoluciji
Zgodovinarka filozofije Alma Sodnik
Gabrijel Tomažič, raziskovalec travniških rastlinskih združb in borovih gozdov

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Diplomat Rudi Čačinovič je leta 1932 končal gimnazijo v Mariboru, nato študiral na ljubljanski pravni fakulteti, vendar je študij opustil in se posvetil novinarstvu in publicistiki.

Bil je soustanovitelj lista »Novi čas« ter sourednik »Ljudske pravice« v Prekmurju. Dejaven je bil tudi v Akademskem agrarnem klubu »Njiva« in Klubu prekmurskih akademikov. Leta 1933 je postal član Komunistične partije, vendar mu je bilo članstvo leta 1940 prekinjeno zaradi njegovih stališč o rusko-finski vojni. 

Po koncu druge svetovne vojne je začel delati v diplomaciji in sodi v generacijo diplomatov, ki je novi državi utirala pot na mednarodno prizorišče. *Posnetek  

Bil je prvi povojni jugoslovanski veleposlanik v Zvezni republiki Nemčiji in pozneje prvi v Španiji po padcu režima generala Franca. Služboval je tudi v Argentini, na Madžarskem in v Švici. V domovini je med drugim predsedoval Komisiji za mednarodne odnose v nekdanji skupščini Socialistične republike Slovenije, bil podpredsednik slovenskega izvršnega sveta, po osamosvojitvi Slovenije pa je ustanovil Slovensko društvo za mednarodne odnose. Bil je njegov prvi predsednik ter pozneje častni predsednik. Kot publicist je svoje bogate izkušnje na mednarodnem področju več desetletij objavljal v komentarjih, izdal pa je tudi več knjig s tega področja.

Rudi Čačinovič se je rodil pred 110 leti (1914) v Rakičanu pri Murski Soboti.

Stane Kocutar