Koroški zgodovinski zgled za prvo ameriško ustavo
Srečko Kosovel, osebnost avantgardne poezije
Božena Ravnihar in diagnostika rakavih obolenj

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Josip Mursa  je v rojstni vasi Krapje pri Ljutomeru začel proizvodnjo cementnih izdelkov in leta 1889 ustanovil prvo slovensko tovarno mozaičnih ploščic; izdelovali so jih v 37 vzorcih različnih oblik in barv, najpomembnejši izdelek pa so bile strešne krovne plošče, ki niso prepuščale vode. To novost je Mursa zaščitil na Dunaju.

Njegov gospodarski in družbeni fenomen je bil povezan s številnimi socialnimi, političnimi in gospodarskimi premiki, ki so se v habsburški monarhiji zgodili v zadnjih desetletjih njenega obstoja.

Bil je tudi uspešen vinar, izvoznik špargljev, oživil je dirkalno društvo na Cvénu in znova organiziral konjske dirke. Na Cvénu je leta 1907 ustanovil tudi gasilsko društvo ter organiziral osrednjo kmetijsko zadrugo z mlekarno, trsnico, drevesnico in rejo bikov.

Josip Mursa, ki je slovel tudi po slovenskem narodnem prepričanju, je nekaj let aktivno sodeloval v lokalni politiki, deset let pa je bil tudi porotnik na mariborskem sodišču.

Rodil se je pred 160-imi leti (1864) na Krapju pri Ljutomeru.

Stane Kocutar