Literarni teoretik Josip Puntar o lepoti v Prešernovi umetnosti
Fašistični zločin pri Strunjanu
Jože Privšek - glasbenik, odličen na vseh področjih delovanja

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Leta 1944 je bilo nad ozemljem Slovenije sestreljenih več anglo-ameriških bombnikov, ki so sodelovali pri zavezniških napadih, pretežno na cilje na ozemlju tretjega rajha ali na okupiranih območjih.

Sestreljeno letalo z desetčlansko posadko se je pred 80-imi leti (1944) zrušilo nad vasjo Štravberk pri Otočcu na Dolenjskem. Trije člani posadke so umrli, sedem letalcev pa je izskočilo s padali in pristalo v okolici Novega mesta. Dva so ob pomoči domačinov rešili partizani in ju odpeljali na osvobojeno ozemlje v Beli krajini ter do partizanskega letališča pri Bosanskem Petrovcu blizu Drvarja, od tam pa sta maja 1944 z zavezniškim letalom skupaj z drugimi rešenimi letalci poletela v zavezniško letalsko bazo v južni Italiji.

Pet članov posadke sestreljenega letala so zajeli pripadniki Slovenskega domobranstva in jih v skladu z veljavnim dogovorom izročili nemškim okupacijskim oblastem. 

Stane Kocutar