Jože Krivec - literatov pot od Haloz do Argentine
Dr. Bogo Grafenauer, zgodovinar bogatega znanstvenega opusa
Politični konsenz študentov – a le za kratek čas

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Delovanje slovenskih planinskih društev po Primorskem je najprej prekinila prva svetovna vojna, njihovo poznejšo vnovično vzpostavitev pa onemogočala italijanska zasedba Primorske.

Planinci so nadaljevali narodni boj, predvsem po tem, ko so oblast leta 1922 prevzeli fašisti in je bilo v naslednjih letih ukinjenih več sto slovenskih šol in društev. V takšnih razmerah so predstavljali gore in kraško podzemlje varno zatočišče, kjer so lahko zapeli »prepovedano slovensko pesem in se vsaj nekaj ur počutili svobodne«.

Na današnji dan pred sto leti (1924) so na Poreznu na pobudo Zorka Jelinčiča ustanovili ilegalni planinski klub Krpelj, ki naj bi združeval »zanesljive Primorce, ki so z vsem srcem za osvoboditev, ki so navdušeni turisti in se ne ustrašijo dolgih in težavnih pohodov čez gore, pri prenašanju slovenske literature na zasedena ozemlja«.

Stane Kocutar