Oblast s sankcijami zoper kritike
Jože Kerenčič, zaradi kmečkega vprašanja v nasprotju s Komunistično partijo
Jože Pučnik - disident, ki je za demokratične ideje žrtvoval tudi osebno svobodo

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Bibliotekarka in zgodovinarka Melita Pivec Stele, hči mame Dunajčanke in visokega mornariškega častnika iz Zrkovcev pri Mariboru, je bila prva Slovenka, ki je ubranila dve doktorski disertaciji.

Najprej je leta 1919 doktorirala na Dunaju z disertacijo o pokristjanjevanju vzhodnoalpskih dežel od 6. do 9. stoletja. Še isto leto se je s starši preselila v Ljubljano in se leta 1920 za 53 let kot bibliotekarka in zgodovinarka zaposlila v tedanji ljubljanski študijski knjižnici.

Leta 1931 je na pariški Sorboni drugič doktorirala s temo Gospodarsko življenje Ilirskih provinc, ki še danes velja za temeljno delo o gospodarski podobi teh provinc. Dejavno se je zavzemala za pravice žensk, saj je tudi sama boleče občutila razlikovanje med popolnoma enako izobraženimi in usposobljenimi moškimi in ženskami. Francoska vlada jo je za poglabljanje stikov med Republiko Francijo in Kraljevino Jugoslavijo odlikovala z redom akademskih palm. 

Zgodovinarka in bibliotekarka Melita Pivec Stele se je rodila pred 130 leti (1894) na Dunaju.

Stane Kocutar