Ferdinand Seidl: "Kamniške ali Savinjske Alpe, njih zgradba in njih lice"
Katoliški duhovnik Izidor Završnik je po lastni volji umrl namesto sojetnika
Streli na demonstrante v Škednju pri Trstu

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Marija Ovčar je bila ena prvih slovenskih izšolanih terenskih babic.

V ta poklic je stopila po tistem, ko je leta 1919 umrl njen prvi mož in je z otroki ostala le s skromno pokojnino. Po nasvetu in priporočilu dr. Vinka Železnika, tedanjega ravnatelja  bolnišnice v Slovenj Gradcu, se je na desetmesečnem izobraževanju v Ljubljani izšolala za babiški poklic.

Leta 1921 je v Slovenj Gradcu nastopila službo porodne pomočnice – babice. Peš ali s kolesom je obiskovala porodnice tudi na najbolj odročnih in še posebno pozimi težko dostopnih krajih pohorskega in koroškega podeželja. V tistem času šolanih babic tako rekoč niso poznali, na podeželju pa je približno 60 odstotkov žensk rodilo brez strokovne pomoči, saj javne zdravstvene službe ni bilo. Revnim porodnicam je prinašala tudi najnujnejše potrebščine za novorojenčka.

Kot babica je delovala več kot štirideset let in pomagala na svet več kot 3200 otrokom.

Marija Ovčar, ena prvih strokovno usposobljenih in izobraženih babic pri nas, se je rodila leta 1891 v Bohovi pri Mariboru.

Stane Kocutar