Znotraj evropske povezave je državam članicam olajšano tudi gospodarsko sodelovanje ter izmenjava. Meje lažje prestopajo tako ljudje, kot blago in različne storitve oz. dejavnosti, kar je že pred leti spodbudilo selitve nacionalnih podjetij v sosednje države. Nobena posebnost niso več italijanska podjetja s sedežem v Sloveniji in nasprotno prodaja slovenskega znanja in izdelkov neposredno na italijanskem trgu. V oddaji o tem, kako iz Goričkega in Koroške hodijo na delo v Avstrijo ter izkušnje slovenskega podjetja s sedežem v Italiji in italijanskega s sedežem v Sloveniji.

Z Goričkega in Koroške v Avstrijo ter izkušnje slovenskega podjetja s sedežem v Italiji in italijanskega s sedežem v Sloveniji

Pomurje je obmejna regija, saj meji na kar tri države. Socialni položaj pa si tako Prleki kot Prekmurci poskušajo izboljševati zlasti ob pomoči Avstrije. Tako v Apaški dolini prodajajo obdelovalno zemljo avstrijskim kmetom, številni si vsakdanji kruh služijo z delom v Avstriji. Med njimi je tudi Andreja Šadl z Goričkega, ki so jo leta 2012 v času bolniškega dopusta odpustili v AHA Muri. Danes je zadovoljna tako z delom kot plačilom, ki ji ju zagotavljajo v manjšem hotelu čez mejo.

Znanka mi je povedala, da v kuhinji potrebujejo nekoga, ki bi pomival posodo. Ker poprimem za vsako delo, sem šla, čeprav nisem dobro obvladala nemškega jezika. Ko sem delodajalcu to povedala, mi je rekel: “Znate pa delati.”

Zakonca Ristič sta se v Železno Kaplo na avstrijskem Koroškem preselila pred sedmimi leti. Njuna zgodba je nekoliko neobičajna, saj sta v Sloveniji imela redni službi, nato pa sta ju pustila, prodala svoje imetje in sledila svojim sanjam, da bi delala z otroki. Danes na dvojezičnih šolah in vrtcih vodita tečaje slovenskega jezika Vilina. Simona Jovornik Ristič pravi, da je življenje v Avstriji prijazno.

Avstrijci so delavni in disciplinirani. Tu se ve, kdo pije in kdo plača. Tu se ve, kako morajo stvari potekati. Tu obstajajo zakoni, ki se jih tudi držimo.

Znotraj evropske povezave je državam članicam olajšano tudi gospodarsko sodelovanje ter izmenjava. Meje lažje prestopajo tako ljudje, kot blago in različne storitve oz. dejavnosti, kar je že pred leti spodbudilo selitve nacionalnih podjetij v sosednje države. Nobena posebnost niso več italijanska podjetja s sedežem v Sloveniji in nasprotno prodaja slovenskega znanja  in izdelkov  neposredno na italijanskem trgu.

Slovenski proizvajalec fotovoltaičnih modelov in potrebne solarne opreme Bisol je pri sosedih že desetletje prisoten s svojo pisarno v Bologni. Vodja italijanskega predstavništva Matevž Kastelic ocenjuje:

Zelo je pomembno, da imamo isto valuto in prost prehod blaga. Negativni učinki mi ne pridejo na pamet.

V Sežani italijansko podjetje Barone, ki ga poleg petčlanske družine sestavlja še 10 slovenskih delavcev, uspešno izdeluje sveže jajčne testenine, krompirjeve njoke in sorodne izdelke. Lastnik Gianfranco Burmi priznava, da je bila odločitev za sedež podjetja čez mejo tvegana.

S svežim izdelkom na carini ne moremo čakati več dni ali celo en teden. Do kupca mora najpozneje v dveh dneh. Prost pretok blaga nam tako res lajša pot v Sloveniji, v Italijo, Avstrijo in celo na Hrvaško.

Lidija Kosi, Mirjam Muženič, Petra Kos Gnamuš