V koprskem Kolesarskem društvu Raketa so si v tem poletju zamislili posebno dobrodelno akcijo, z izkupičkom pa želijo za Rehabilitacijski center Soča kupiti kolo na ročni pogon. In kaj je njena posebnost? H končnemu izkupičku ne prispevate denarja, ampak prevožene kilometre.

V koprskem Kolesarskem društvu Raketa so si v tem poletju zamislili posebno dobrodelno akcijo, z izkupičkom pa želijo za Rehabilitacijski center Soča kupiti kolo na ročni pogon.

Ne plačujete v denarju, ampak samo v kilometrih!

Andreja Kočar Pečnik pravi, da je sodelovanje v dobrodelni akciji preprosto, vsi, ki radi kolesarite, pa se v priljubljeni aplikaciji le pridružite pravi skupini.

 »Povabili smo kolesarje, da se v aplikaciji Endomondo pridružijo skupini Obalni kolesarski maraton in potem se bo vsak kilometer, ki ga bodo prevozili, avtomatsko prispeval kot 1 cent v dobrodelni namen.«

Za to aplikacijo so se organizatorji odločili, ker jo uporablja veliko rekreativnih športnikov, je svetovno poznana in za uporabnike tudi brezplačna.

»Registrirati se morate preko spletne strani www.obalnimaraton.si. In potem vsakič, ko greste na kolesarjenje, vklopite aplikacijo in kilometri se bodo avtomatsko šteli kot centi.«

Akcija bo trajala do 27. septembra, to pa je tudi dan Obalnega kolesarskega maratona. Takrat bodo organizatorji za vsakega prijavljenega kolesarja v izkupiček dodali še po en evro. V Kolesarskem društvu Raketa so akcijo začeli 14. julija, ko so se 4 člani odpravili na pot do Gruzije in Armenije. S tem bodo skupaj prvi prispevali 4000 km.  Z izkupičkom akcije bodo Rehabilitacijskemu centru Soča kupili novo napravo.

»Prepričani smo, da je po poškodbi ali bolezni, kolesarjenje zelo pomembno na poti do rehabilitacije in kakovostnejšega življenja. Verjamemo, da bo to paraplegikom polepšalo življenje in da bo kolo na ročni pogon dragoceno na poti njihovega napredka.«

Z idejo o akciji so lani sodelovali na natečaju Evropske kolesarske zveze in kot edini Slovenci dobili priznanje, da je to ena od 10 najboljših kolesarskih idej v Evropi.

Ana Skrt