Avto-moto zveza Slovenije in Rdeči križ Slovenije aprila po Sloveniji izvajata brezplačne obnovitvene tečaje prve pomoči. Na triurnem tečaju udeleženci lahko osvežijo svoja znanja in veščine o temeljnih postopkih oživljanja ter drugih najnujnejših ukrepih prve pomoči. Tečaj je že potekal v Radovljici in obiskala ga je obiskala tudi Romana Erjavec.

8. aprila 1971 v Londonu se je na prvem svetovnem romskem kongresu rodil romski aktivizem. Tega prevzemajo tudi mladi v Mariboru, ki so današnji dan namenili prav posebni ciljni skupini

Ob svetovnem dnevu Romov so pri mariborski Epeki v ospredje postavili Rominje in njihov položaj v skupnosti. Predsednica prvega društva za romske ženske in otroke Loli Luludi Amanda Fetahi je ob tem poudarila:

"Vsaka romska ženska ima pravico biti izobražena in zaposlena in je lahko neodvisna od partnerja, fanta ali moža."

Na tokratnem neformalnem srečanju romskih žensk so predstavili tudi dobre primere prakse in uspešne učinke vključevanje romskih žensk v izobraževalne programe. Eden takih primerov je program socialne aktivacije za Rominje, v sklopu katere udeleženke pridobijo delovne izkušnje za lažjo konkurenco na trgu dela.

Sandi Horvat