V zgodnjih jutranjih urah prve februarske nedelje se je v San Remu zaključil 72. festival italijanske popevke San Remo. Zmagovalca, ki sta postala tudi italijanska predstavnika na letošnjem izboru za pesem Evrovizije, sta Mahmood in Blanco z ljubezensko skladbo Brividi. V jutro na Prvem se je še s čisto svežimi vtisi in zgodbami letošnjega festivala San Remo oglasil naš rimski dopisnik Janko Petrovec. Z njim se je pogovarjala Mojca Delač.

Ob zaključku 72. izvedbe slovitega festivala italijanske popevke v ligurskem mestu San Remo, pogovor z dopisnikom Jankom Petrovcem

V zgodnjih jutranjih urah prve februarske nedelje se je v San Remu zaključil 72. festival italijanske popevke San Remo. Zmagovalca, ki sta postala tudi italijanska predstavnika na letošnjem izboru za pesem Evrovizije, sta Mahmood in Blanco z ljubezensko skladbo Brividi.

Gre za izjemno spretno spleteno pesem, ki povezuje dve različni avtorski govorici in u nadgrajuje s tradicionalnimi harmoničnimi vzorci. Na koncu: navdušenje in ganjenost, sporočilo pa v resnici univerzalno in nad spolnimi delitvami.

Je povedal Janko Petrovec, ki pravi, da s kakšno večjo senzacijo letošnji festival ni postregel, tudi ne s strašno pomembnimi gosti in kakšno afero:

Največje presenečenje je v tem, kakšno Italijo nam je letošnji festival sploh ponudil na ogled: to je Italija, ki se ne ukvarja več s problemom sprejemanja različnosti, ampak se posveča raziskovanju lastne edinstvenosti. V tem smislu je ta festival ponudil nekakšen ideal, h kateremu se mora družba šele razviti, pa vendar- navsezadnje je tudi v preteklosti z opozarjanjem na odrinjene festival San Remo oral ledino v družbi.

Janko Petrovec, Mojca Delač