Prehrambna panoga predstavlja desetino obsega gospodarstva Italije, ki skoraj tretjino proizvedene hrane tudi izvozi. Zato ne čudi, da v sosednji državi to zimo zvonijo alarmi. Razlog za to je evropski poskus poenotenja oznak za hranilno vrednost živil. Največ možnosti ima francoski predlog Nutriscore; toda v Italiji menijo, da favorizira industrijske izdelke na račun tradicije. Iz Rima poroča Janko Petrovec.

Kritiki: Nutriscore favorizira industrijsko močno predelane izdelke

Prehrambna panoga predstavlja desetino obsega gospodarstva Italije, ki skoraj tretjino proizvedene hrane tudi izvozi. Zato se ne čudimo, da v sosednji državi to zimo zvonijo alarmi. Razlog za to je evropski poskus poenotenja oznak za hranilno vrednost živil. Največ možnosti ima francoski predlog Nutriscore; toda v Italiji menijo, da favorizira industrijske izdelke na račun tradicije. Iz Rima poroča Janko Petrovec.

 

Ekstra deviško oljčno olje, ki temeljno zaznamuje sredozemsko prehrano in je osnovna tabela v sredozemski prehrani, na temelju cele vrste znanstvenih raziskav pa velja kot olje, ki ugodno vpliva na naše ožilje in možgane ter prispeva k dolgoživosti, Nutriscore uvršča proti rdeči barvi, ker je predvsem maščoba, in s tem potrošnika spodbuja, da naj se ga izogiba.

Janko Petrovec