Raziskovalci iz nemškega Hamburga opozarjajo, da tudi blagi covid lahko poškoduje nekatere notranje organe. Še zlasti na udaru so srce, pljuča in ledvice. Ugotovili so, da okužba s koronavirusom za nekaj odstotkov poslabša njihovo delovanje. Kar res ni veliko, pravi prof. Raphael Twerenbold z Univerzitetne klinike Hamburg Eppendorf, vendar za primerjavo dodaja: »To je tako, kot da bi vsak Evropejec prvega januarja tehtal 5 kg več. Seveda vsi zaradi dodatnih petih kilogramov ne bodo imeli slabše kakovosti življenja. Vemo pa, da imajo odvečni kilogrami na dolgi rok lahko negativne posledice.« Kakšne posledice torej pušča blagi covid v prispevku, ki ga je pripravil Iztok Konc.

Foto: UKE Hamburg

Prof. Raphael Twerenbold iz Hamburga o izsledkih odmevne študije

Raziskovalci iz nemškega Hamburga opozarjajo, da tudi blagi covid lahko poškoduje nekatere notranje organe. Še zlasti na udaru so srce, pljuča in ledvice. Ugotovili so, da okužba s koronavirusom za nekaj odstotkov poslabša njihovo delovanje. Kar res ni veliko, pravi kardiolog in soavtor študije prof. Raphael Twerenbold, vendar za primerjavo dodaja: "To je tako, kot da bi vsak Evropejec prvega januarja tehtal pet kg več. Seveda vsi zaradi dodatnih petih kilogramov ne bodo imeli slabše kakovosti življenja. Vemo pa, da imajo odvečni kilogrami dolgoročno lahko negativne posledice." Kakšne posledice torej pušča blagi covid?

V zadnjih dneh tudi v Nemčiji divja omikron. V torek so potrdili rekordnih 120.000 novih primerov v enem dnevu, v sredo 86.000 in v četrtek 90.000. (Pojasnilo avtorja: podatki v posnetku se razlikujejo in so le delno korektni: v posnetku gre za sedemdnevno povprečje novih primerov na določen dan.)

Profesor, na katera vprašanja vaša študija lahko odgovori?
Prav na podlagi naše študije lahko rečem, da tudi blaga okužba z novim koronavirusom SARS-CoV-2 ni nedolžna. Čeprav prebolevnik tega ne čuti, ima lahko tudi po blagem poteku poškodovane organe. To ne velja kar počez in čisto za vse, ampak povprečno gledano. Zato verjamem, da strategija, da se ne cepim, ni dobra. Ni dobro, če si rečem, da se pred omikronom ne bom zaščitil ali se bom z njim celo namerno okužil. Saj sem zdrav in mlad; imel bom le blagi covid. Če vprašate mene, je sicer verjetnost, da temu človeku ne bo treba v bolnišnico in ga okužba ne bo smrtno ogrozila, velika, vendar to ne pomeni, da njegovi organi ne bodo nepoškodovani.

Iztok Konc