1. februarja so Kitajci vstopili v leto 4719. Maja Kosec, asistentka z Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, razloži, da je kitajsko novo leto oz. Praznik pomladi, kakor ga tudi imenujejo, najpomembnejši praznik na Kitajskem in temu primerna je tudi dolžina priprav nanj. Več pa v Torkovem kvizu.

Lunarni koledar na Kitajskem velja že od prvega stoletja pred našim štetjem

Prvega februarja so Kitajci vstopili v leto 4719. Maja Kosec, asistentka z Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, razloži, da je kitajsko novo leto oz. praznik pomladi najpomembnejši praznik na Kitajskem in temu primerna je dolžina priprav nanj.

"Priprave na kitajsko novo leto se običajno začnejo tri tedne pred novim letom, in sicer z generalnim čiščenjem stanovanja. Treba je vse očistiti, nakupiti in pripraviti okraske. Okraski morajo biti v rdeči barvi. Najbolj tipični so rdeči trakovi okoli vhodnih vrat."

Zakaj ravno rdeča? "Ker je ta barva v kitajski kulturi in zgodovini tradicionalno simbol sreče, že od nekdaj," doda sogovornica.

"Tudi okraski, ki se obešajo znotraj, ti kitajski vozli iz vrvi, so v rdeči barvi."

Kitajsko novo leto je sicer praznik z večtisočletno zgodovino. Izhaja iz časov, ko so bili ljudje tesno povezani z naravo in močno odvisni od zemlje. Sicer pa je šele v razcvetu dinastije Tang pri praznovanju kitajskega novega leta namesto prošenj in molitev za blaginjo v ospredje stopil vidik zabave.

Darja Pograjc