Vpliv pandemije na šolstvo Slovencev v Italiji in Avstriji, Meje sneženja Marka Sosiča, 20-let planinske skupine reške Bazovice, tiskane knjige v slovenskem jeziku

Kako v teh zahtevnih časih poteka pouk na dvojezičnih šolah na avstrijskem Koroškem in na šolah s slovenskim učnim jezikom v Furlaniji – Julijski krajini? O tem se pogovaramo z vodjo oddelka za manjšinsko šolstvo na izobraževalni direkciji dežele Koroške Sabino Sandrieser pojasnjuje, da gre v Avstriji razred v pednevno karanteno, če sta v njem dva okužena učenca. Podobno je tudi v Italiji. Kot pravi podravnatelj večstopenjske šole na Opčinah David Pupulin, po dveh okuženih v karanteno za 10 dni napotijo celoten razred. Za skupine v vrtcu je dovolj že en okužen otrok. Kaj pa jim trenutno povzroča največ težav?

S predstavo Meje sneženja se je Slovensko stalno gledališče v Trstu poklonilo Marku Sosiču. Planinska skupina društva Bazovica z Reke obeležuje 20-letnico delovanja. Načrtov za praznovanje ne manjka, pravi vodja Darko Mohar. V Monoštru si ogledamo razstavo o tiskarni, ki je že v 19. stoletju tiskala tudi knjige v slovenskem jeziku.

Prisluhnite!

Mateja Železnikar