Vsak petek ob 21.05 se eno uro družimo s približno 500 tisoč rojaki in njihovimi potomci, ki živijo po svetu. To so ekonomski emigranti s konca 19. in začetka 20. stoletja – tisti, ki so se izselili iz domovine iz političnih in ideoloških razlogov, zadnje čase pa vse bolj in bolj tudi ljudje, ki pri izbiri svoje poklicne poti ne poznajo jezikovnih in državnih meja. Oddaja je zanje stik z domovino, za nas, ki živimo tukaj, pa mozaik življenja in dela Slovencev po svetu.

Fredy Mohorič že 19 let živi v Capetownu, med drugim raziskuje divje orhideje. V oddaji tudi Alenka Uduč iz Prijedora in Urška Rožman iz Birminghama

V oddaji  predstavljamo zgodbe naših rojakov iz Južne Afrike, Balkana in Velike Britanije. Slovenec Fredy Mohorič iz Capetowna med drugim  pripoveduje o življenju med pandemijo v Južnoafriški republiki, o svojem delu, ki je povezano s popravljanjem industrijskih strojev, pa tudi o obiskovanju gora v Južni Afriki in svojem hobiju, iskanju divjih orhidej. Podajamo se  tudi  v Bosno in Hercegovino in se s predsednico slovenskega društva Lipa iz Prijedora Alenko Uduč pogovarjamo o dejavnosti društva in življenju slovenskih rojakov na tem območju, predstavljamo  pa tudi mlado Urško Rožman iz Brežic, ki tri leta biva in študira v angleškem  Birminghamu, tam pa se ukvarja z muzikalom in nastopanjem v gledališču.

 

 

 

 

 

 

Prvi