Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

"Sprejeli so me za svojega in postal sem del njihove družine", se svojih let življenja pri romski družini v Prizrenu, spominja dr. Svanibor Pettan.

Tokratne Naše poti nas vodijo na Kosovo, natančneje v Prizren. Po ocenah evropskega centra za pravice Romov naj bi na Kosovu živelo okoli sto tisoč Romov, kar predstavlja slabih pet odstotkov celotnega prebivalstva. Tja se odpravljamo z namenom spoznavanja Romov skozi njihovo glasbo. Na poti nas bo spremljal vodilni hrvaško-slovenski etnomuzikolog, red. prof. dr. Svanibor Pettan, ki je kar nekaj let preživel in živel z Romi v eni od romskih četrti.

Svanibor Pettan je redni profesor in vodja katedre za etnomuzikologijo na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, lani pa je prevzel še vodenje Mednarodnega združenja za tradicijsko glasbo. Nocoj se bomo v njegovi družbi podali na Kosovo, natančneje v Prizren, kamor se je leta odpravljal tudi sam, z namenom spoznavanja in preučevanja romske glasbe.

Tja se je odpravil posledično tudi za služenje vojaškega roka, hkrati pa raziskovati glasbo več kultur. "Preučevati in brati o romski glasbi je eno, prav posebno doživetje pa je slišati romsko glasbo v živo", pravi.

Z red. profesorjem, dr. Svanobirjem Pettanom smo se pogovarjali pred nekaj tedni v Ljubljani, preden se je za nekaj mesecev odpravil na Šrilanko. Povod za pogovor so bili sicer njegovi dokumentarni filmi o Romih na Kosovu, knjige in zgoščenke, le malo smo zavedali, da se za njimi skriva večletna zgodba druženja in življenja s tamkajšnjimi Romi. "Vse pa se je začelo že pred več desetletji", pravi dr. Pettan.

Sandi Horvat