Naše poti

Po poti glasbe kosovskih Romov

"Sprejeli so me za svojega in postal sem del njihove družine", se svojih let življenja pri romski družini v Prizrenu, spominja dr. Svanibor Pettan.

dr pettan
dr. Svanibor Pettan (levo) in skupina Agima Hadrija (desno)
foto: osebni arhiv

Tokratne Naše poti nas vodijo na Kosovo, natančneje v Prizren. Po ocenah evropskega centra za pravice Romov naj bi na Kosovu živelo okoli sto tisoč Romov, kar predstavlja slabih pet odstotkov celotnega prebivalstva. Tja se odpravljamo z namenom spoznavanja Romov skozi njihovo glasbo. Na poti nas bo spremljal vodilni hrvaško-slovenski etnomuzikolog, red. prof. dr. Svanibor Pettan, ki je kar nekaj let preživel in živel z Romi v eni od romskih četrti.

Svanibor Pettan je redni profesor in vodja katedre za etnomuzikologijo na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, lani pa je prevzel še vodenje Mednarodnega združenja za tradicijsko glasbo. Nocoj se bomo v njegovi družbi podali na Kosovo, natančneje v Prizren, kamor se je leta odpravljal tudi sam, z namenom spoznavanja in preučevanja romske glasbe.

Tja se je odpravil posledično tudi za služenje vojaškega roka, hkrati pa raziskovati glasbo več kultur. "Preučevati in brati o romski glasbi je eno, prav posebno doživetje pa je slišati romsko glasbo v živo", pravi.

Z red. profesorjem, dr. Svanobirjem Pettanom smo se pogovarjali pred nekaj tedni v Ljubljani, preden se je za nekaj mesecev odpravil na Šrilanko. Povod za pogovor so bili sicer njegovi dokumentarni filmi o Romih na Kosovu, knjige in zgoščenke, le malo smo zavedali, da se za njimi skriva večletna zgodba druženja in življenja s tamkajšnjimi Romi. "Vse pa se je začelo že pred več desetletji", pravi dr. Pettan.