Prejšnji teden so podrli rekorde v predelavi in dostavi pošiljk, sporočajo s Pošte Slovenije. Pa se je december komaj začel! In število pošiljk bo le še raslo. Tudi zato opozarjajo, da upoštevate priporočene roke za oddajo pošiljk – o teh več v Svetovalnem servisu po 8h, v Torkovem kvizu pa več o ozadju in številkah decembra na pošti.

Veseli december se je komaj začel, pa na Pošti Slovenije že opažajo rekorde v predelavi in dostavi pošiljk

Paketno poslovanje je prihodnost. To kažejo številke in to potrjuje statistika, ki jo vodijo na Pošti Slovenije. Razlaga Boštjan Pernek, direktor Divizije Prodaja in Divizije Pisma pri Pošti Slovenije:

"Lani smo predvsem zaradi omejitev trgovinske dejavnosti zaradi vpliva covida imeli do 40 odstotkov povišanja količin, s tem da so v novembru, decembru in pa tudi januarju tega leta količine narasle tudi za 100, 120 odstotkov."

Vozni park Pošte Slovenije obsega več kot 1400 vozil. Koliko kilometrov v decembru torej prevozijo poštni delavci?

"Dnevno prevozimo tam nekje med 135.000 in 140.000 kilometrov."

Delo na terenu pa seveda prinese tudi spopadanje z "nenavadnimi" paketi:

"Uporabnik recimo želi poslati čoln, ki je daljši od šestih metrov, kot pošiljko in ga seveda niti v kamion ne spravimo. Pri manjših pošiljkah pa je recimo zanimivo to, da ne glede na to, da vsebine paketov ne poznamo, jo včasih slišimo. Smo imeli primer, ko so se iz paketa oglašali črički."

Darja Pograjc