Peterica ustreljenih openskih junakov si zasluži spomenik, stalna konferenca vodij sosvetov ali kdo naj zastopa koroške Slovence, Tišina za oči in porabska Etična hiša

V Furlaniji - Julijski krajini so se poklonili peterici openskih junakov, zavednih rodoljubov, obsojenih na smrt na drugem tržaškem procesu in ustreljenih 15. 12. 1941 na strelišču na Opčinah pri Trstu.

Bo stalna konferenca vodij sosvetov avstrijskih narodnih skupnosti okrepila njihovo moč, bodo problemi koroških Slovencev potisnjeni v ozadje? Mnenja krovnih organizacij so deljena. Cilj, da bi zagotovili kakovostno dvojezično izobrazbo od najzgodnejših let naprej, ostaja skupen vsem.

Tišina za oči je naslov knjige pisatelja, scenarista in novinarja Branka Šömna, s katero so v Slovenskem domu Zagreb zaznamovali svetovni dan človekovih pravic. Ustavimo se pri Slovencih v Umagu, ki letos praznujejo 10-letnico delovanja.

Z županjo Sakalovcev Valerijo Rogan se pogovarjamo o njihovi najnovejši pridobitvi, Etični hiši. Kaj se bo dogajalo v njej?

Prisluhnite!

Mateja Železnikar