Karantena predstavljala obdobje, ki je in bo morda tudi v prihodnosti  vplivala na obstoj marsikaterega para. Že pred letom in pol smo se spraševali o tej tematiki. Odvetnica Sabina Mikulin iz odvetniške pisarne Mikulin je maja lani opažala, da so se od začetka razglasitve epidemije bistveno povečala vprašanja v povezavi z delitvijo premoženja med zakoncema. Poklicali smo jo in preverili, kakšno pa je stanje danes.

Statistični urad sporoča, da je bilo v letu 2020 sklenjenih 5214 zakonskih zvez, razvezanih pa jih je bilo 1774

Karantena predstavlja obdobje, ki je in bo morda tudi v prihodnosti vplivala na obstoj marsikaterega para. Če se morda spomnite, pred letom in pol smo se spraševali o tej tematiki. Odvetnica Sabina Mikulin iz odvetniške pisarne Mikulin je maja lani opažala, da so se od začetka razglasitve epidemije bistveno povečala vprašanja v povezavi z delitvijo premoženja med zakoncema. Poklicali smo jo in preverili, kakšno je stanje danes.

"Če bi morala oceniti v odstotkih, je porast ločitev za deset odstotkov. Predvidevam, da nekateri ljudje še vedno razmišljajo, kaj narediti. Kar nekaj strank pa mi je dejalo, da bi se razvezale, vendar ne vedo, kaj narediti glede stanovanja, in še kar naprej vztrajajo v zakonski zvezi, čeprav jih ne izpopolnjujejo in so nesrečne."

Psiholog dr. Andrej Perko že vrsto let pomaga ljudem v stiski. Tudi nanj smo se obrnili pred letom in pol. Takrat je dr. Perko dejal, da tam, kjer so bile težave že prej, se bodo lahko le še poglabljale, morda bo vse to pripeljalo tudi do ločitve. Kakšno pa je stanje po mnenju doktorja Perka danes glede na to, da vsak dan slišimo veliko informacij v povezavi z epidemijo in vse več se govori o vnovičnem popolnem zaprtju.

"Zaprtje vsak lahko izkoristi na različne načine. Da je več z družino in da gre več v naravo. Sprehodi v naravi so največja antistresna zadeva. Človek se lahko psihično, fizično in duhovno posveti samemu sebi. Zrelost človeka se kaže tudi v tem, da je lahko sam s sabo."

Kaj pa pravijo podatki? Statistični urad sporoča, da je bilo v letu 2020 sklenjenih 5214 zakonskih zvez, razvezanih pa jih je bilo 1774. Število sklenitev zakonskih zvez je bilo za 22 odstotkov nižje kot v 2019, število razvez pa za 28 odstotkov. Upad števila porok in razvez v 2020 povezujemo z ukrepi za zajezitev širjenja bolezni covid-19. Pri podatkih so upoštevali le pravnomočne razveze. V lani je bilo število razvez nižje zaradi nedelovanja pristojnih institucij. Vir.

Marko Rozman