Aktualna tema

»Od vsega začetka nismo imeli težav«

Ravnatelj dvojezične Evropske ljudske šole Šmihel pri Pliberku Danilo Katz o samotestiranju učencev, ki je postalo stalnica šolskega vsakdana v Avstriji

read-5201293_1920
foto: Alexandra_Koch

Že od konca lanskega šolskega leta je v Avstriji samotestiranje učencev v šoli obvezno. Letošnje šolsko leto so dvema hitrima antigenskima testoma dodali še PCR test. Vsi učenci, tudi najmlajši, se sami testirajo tri krat tedensko. Na dvojezični Evropski ljudski šoli v Šmihelu pri Pliberku pouk poteka skoraj kot pred pandemijo, seveda z upoštevanjem zaščitnih ukrepov.

"Vsi smo veseli, da otroci lahko pod kolikor toliko normalnimi pogoji obiskujejo šolo."

To velja tako za učitelje kot za starše, s katerimi večjih težav ob začetku samotestiranja učencev v šoli niso imeli, pravi ravnatelj Danilo Katz. Zadovoljen je tudi zaradi neposredne komunikacije, ki so jo imeli z avstrijskim šolskim ministrstvom. Prav to in stalna komunikacija s starši sta, po njegovem, ključna, da je obvezno samotestiranje postalo del šolskega vsakdana.

"Otroci, tudi najmlajši, stari 6 let, se dobro zavedajo, zakaj to delajo, zakaj je to potrebno, dobro. Za našo šolo lahko zagotovim, da nihče od njih zaradi tega nima kakšnih motenj."