Naše poti nas sredi decembra vodijo v Severno Makedonijo. V Šuto Orizari - Šutko bomo podali v spremstvu dveh gostij. V studiu v Lendavi bosta vtise nekajdnevnega obiska v Šutki z nami delili predstavnica v občinskem svetu v Lendavi, Nataša Horvat in strokovna delavka na lendavski ljudski univerzi, Laura Kovač.

Prvi prebivalci so se na območje nekdanjega smetišča (šuto) in polj (orizari), naselili po potresu leta 1963. Iz popisa prebivalstva leta 2002 bi naj samo v tej občini živelo okoli 20 tisoč prebivalcev, v samem naselju oziroma soseščini z enakim imenom pa še dodatnih 15 tisoč ljudi, velika večina teh je pripadnikov romske skupnosti in sicer iz skupine Romov Arlije. Danes je verjetno to število še višje.

Seveda pa se bomo na pot podali tudi v spremstvu glasbe, med drugim tudi iz Šutke.

Obiskali bomo eno od desetih krajevnih skupnosti v Skopju, seveda govorimo o največji skupnosti in zaenkrat edini romski občini, Šuto Orizari - Šutki.

Sredi decembra se tokrat odpravljamo v Severno Makedonijo, natančneje v prvo in zaenkrat edino romsko občino, Šuto Orizari Šutko. Tja se ne bomo odpravili sami, v spremstvu glasbe smo se na pot podali z gostjama v studiu v Lendavi. Šutko sta nedolgo nazaj obiskali predstavnica v občinskem svetu v Lendavi, Nataša Horvat in strokovna delavka na lendavski ljudski univerzi, Laura Kovač.

Šuto Orizari je ena od 10 krajevnih skupnosti oziroma občin v Skopju. Prvi prebivalci so se na območje nekdanjega smetišča (šuto) in polj (orizari), naselili po potresu leta 1963. Iz popisa prebivalstva leta 2002 bi naj samo v tej občini živelo okoli 20 tisoč prebivalcev, v samem naselju oziroma soseščini z enakim imenom pa še dodatnih 15 tisoč ljudi, velika večina teh je pripadnikov romske skupnosti in sicer iz skupine Romov Arlije. Danes je to število verjetno še višje. Po neuradnih podatkih nevladnih organizacij bi naj v občini živelo okoli 45 tisoč Romov.

Nataša Horvat in Laura Kovač sta v družbi sodelavcev na mednarodnem projektu v sklopu obiska Šutke videli veliko različnih stvari.

»Jaz sem se pogovarjala z mladimi izobraženimi Romi, ki tam delujejo v sklopu različnih organizacij na več področjih in navdušila me je njihova zagnanost pomagati lastni skupnosti. Najbolj pa me je navdušil tamkajšnji sejem, ki ni primerljiv s sejmi, kakršne poznamo recimo v Sloveniji. Na njihovem sejmu res lahko najdeš vse, od oblačil do elektronike, prodajajo celo žare in kamine« pove Laura Kovač.

Nataša Horvat, ki je mesto občudovala z druge plati pa pravi, da je bila navdušena nad urejenostjo mesta:

»Res je, da ima mesto tudi predel, kjer vlada revščina, vendar je bil že občutek sprehajati se po mestu, v katerem živijo predvsem Romi in je tudi lokalna oblast sestavljena večinoma iz pripadnikov romske skupnosti, zares enkraten«.

Sandi Horvat