Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

"Kreativne delavnice adventnih venčkov Rominjam nudijo priložnost tudi za neformalno druženje in pogovor", je povedala izvajalka delavnice v Dolgi vasi, Nataša Horvat.

V okviru obiska vlade RS v Prekmurju so se njeni predstavniki, med drugim sestali tudi s predstavniki Romov. V ponedeljek je v Dobrovniku potekala tematska razprava pod naslovom Skupna skrb za razvoj romske skupnosti v Prekmurju, ki so se je udeležili župani in romski svetniki, udeležila sta se je tudi minister za javno upravo, Boštjan Koritnik in državna sekretarka na Ministrstvu za javno upravo Urška Ban. Romi in župani so na srečanju predstavili aktualne zadeve in izzive s katerimi se soočajo. Govora je bilo tudi o tem, da je vlada pred enim letom sprejela zakon o finančni razbremenitvi občin. Ta prinaša številne spremembe tudi za občine, v katerih živi romska skupnost. V torek pa je potekalo srečanje predstavnikov vlade RS s predstavniki Sveta romske skupnosti. V imenu vlade so se srečanja udeležili direktor vladnega urada za narodnosti, Stane Baluh, svetovalec predsednika vlade za notranje zadeve, Sebastjan Apat in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak.

Začel se je praznični čas, ko smo že prižgali prvo svečo na adventnem venčku. Ta zagotovo ne manjka v domovih Romov. Vse več pa je takih, ki adventne venčke ustvarjajo sami. Rominje iz Dolge vasi so minuli teden v tamkajšnjem večnamenskem centru skupaj ustvarjale in kreirale svoje adventne venčke.

»Take delavnice, na katerih rade ustvarjamo za svoje domove, so veliko bolj pogosto priložnost za neformalno druženje ob kavi in pecivu, da se lahko tudi pogovorimo izven družine«, je izpostavila izvajalka delavnice v Dolgi vasi, Nataša Horvat.

Pred kratkim je pri založbi ZKP RTV Slovenija izšel album uglasbljenih pesmi Vlada Žabota »Žalostinke po razkriško«. Skladbe so prepojene tudi z romskim melosom, ki je močno zaznamoval tudi sam panonski svet. Pesnik in pisatelj Vlado Žabot ostaja ves čas povezan z rodno Prlekijo. Njegova dela so trdno zraščena z domačim okoljem. Skozi skladbe poslušalcem pričara zgodbe in pripovedovanja domačih ljudi.

Čas je bil tudi za novo rubriko romskega jezika, ki tokrat prinaša zanimivosti romščine v Turčiji.

Sandi Horvat