Figa je tretji roman avtorja Gorana Vojnovića, zanjo je prejel tako kresnika kot tudi Župančičevo nagrado. Gre za epopejo treh generacij neke družine, ki je prostorsko umeščena v območje bivše skupne države. Darja Pograjc se je o romanu pogovarjala z bralko Janjo Zalar, ki se sicer poklicno ukvarja z družbenimi omrežji.

Epopeja treh generacij neke družine

"Premeril je Aleksandra, ki je stal na vratih in čakal navodila, naredil še zadnji požirek svoje kajsije, nato pa vstal in krenil proti vratom.

Ajmo. Što prije ti nađemo prenočište, bolje za obojicu. – Goran Vojnović: Figa

"Roman Figa je eden redkih slastnih sadežev sodobnega slovenskega romanopisja," so o knjigi zapisali v Delu. "Eden najbolj ganljivih opisov demence, kar sem jih kdaj prebrala," pa je o Figi zapisala novinarka in kritičarka Lucy Popescu.

Figa je tretji roman avtorja Gorana Vojnovića, zanj je prejel tako kresnika kot tudi Župančičevo nagrado. Epopejo treh generacij neke družine, ki je prostorsko umeščena na območje nekdanje skupne države, je opisala bralka Janja Zalar:

"Zgodbe se prepletajo. Jadran, osrednji junak, svojo zgodbo pripoveduje skozi zgodbo svojih staršev in svojih starih staršev. Knjigo začne še z eno prejšnjo generacijo, z Jadranovo prababico. In skozi vse te zgodbe mi ugotavljamo, kdo je Jadran in zakaj je tak, kot je."

Darja Pograjc